zondag 30 september 2012

5 oktober 2012: ARCHITEXTURE: Over het lezen van gebouwen

Met: Paul Bogaert, Roel Griffioen, Klaske Havik en Erik Rietveld.

De steden maar ook de dorpen zijn bezaaid met spreuken en symbolen. De klasse die de macht veroverd heeft, schrijft met brede kwast haar meningen en leuzen op de veroverde gebouwen. Op de kerken schrijft men ‘Godsdienst is opium voor het volk’, op andere bouwwerken staan gebruikaanwijzingen.

Deze woorden schreef Bertold Brecht in 1935 over de verbinding van poëzie en architectuur in het Rusland van begin 20e eeuw. Brecht schrijft over de mogelijkheid gebouwen - letterlijk - te lezen. Wat is hedentendaage de narratieve kracht van gebouwen?

Architectuur kan zowel bevrijdende als beklemmende tendensen in zich vatten: de vaak utopische wereldbeelden die ten grondslag liggen aan de architectonische ontwerpen worden niet bereikt omdat het ontwerp niet wordt uitgevoerd en wanneer wel uitgevoerd, blijkt het concept even zo vaak niet optimaal te werken omdat praktisch gebruik van de ruimte om een andere omgang vraagt. Gelukkig kunnen gebruikers in dat geval nog altijd hun eigen verhaal, of ‘architexture’, van de ruimte maken.

Constant - New Babylon

Paul Bogaers, Roel Griffioen, Klaske Havik en Erik Rietveld spreken over hun ‘Architexture’.

Paul Bogaert is Vlaams dichter. Hij studeerde Germaanse filologie aan de universiteiten van Brussel en Leuven. Er verschenen van hem vier dichtbundels waarvan de eerste drie integraal te lezen zijn op zijn website www.paulbogaert.be. In zijn laatste bundel De Slalom Soft uit 2010 spelen de ruimte van een zwemparadijs en een kantoorpand een hoofdrol. Voor deze bundel werd hij genomineerd voor de VSB poëzieprijs en ontving hij de Herman de Coninckprijs in 2010 en de Vlaamse Cultuurprijs Poëzie in 2011.

Roel Griffioen volgt de researchmaster Visual Arts, Media & Architecture aan de VU en is redacteur van Kunstlicht, tijdschrift voor beeldende kunst, beeldcultuur en architectuur. Hij studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis en publiceerde in verschillende tijdschriften over architectuur en beeldvorming, waaronder Kunstlicht, Open en AWM. Dit voorjaar was hij 'researcher in residence' bij Goleb in Amsterdam.

Klaske Havik is assistent-professor aan de technische universiteit Delft en redacteur van het tijdschrift voor architectuur OASE. Havik schrijft over literatuur en architectuur voor verschillende literaire tijdschriften waaronder DW&B. Haar proefschrift draagt de titel Writing Place. Scriptive explorations in architectural research and design. Voor de avond over ‘Architexture’ komt zij vertellen over ‘stedelijk alfabetisme’ (Urban Literacy): hoe kan men gebouwen lezen maar ook, hoe kan men gebouwen schrijven?

Erik Rietveld is landschapsarchitect en filosoof. Vanaf 2006 is hij samen met Ronald Rietveld partner van architectenbureau Rietveld Landscape. Rietveld Landscape was curator van de Nederlandse inzending voor de 12de Architectuurbiënnale van Venetië 2010. Voor ‘Architexture’ presenteert Rietveld aan de hand van zijn eigen werk hoe hij gebouwen leest met de filosofie van ‘affordances’: de handelingsmogelijkheden die de omgeving (incl. architectuur) biedt.

Aanvang: 20:30. Zaal open: 20:00.
Entree: 10 euro / 5 euro voor studenten, vrienden en stadspashouders

Reserveren kan via het webformulier, dat vindt u hier. Eenmaal doorgelinkt komt u op een pagina waar u nog even naar beneden moet scrollen voor het reserveringsformulier. 

vrijdag 28 september 2012

28 september 2012: Zelfportret in een bolronde spiegel: over het werk van John Ashbery

Met Jan Baeke, Maarten van der Graaff, Ton van ‘t Hof en Alfred Schaffer (via videoverbinding)

De meeste lezers van John Ashbery, misschien wel de grootste nog levende Amerikaanse dichter, lijken het erover eens te zijn dat hij aan elke karakterisering ontsnapt. Het werk is complex, virtuoos en ongrijpbaar. Waarin schuilt de aantrekkingskracht van deze poëzie?

Het werk van John Ashbery wordt op veel verschillende manieren gelezen. Sommigen lezen hem naast klassieke dichters als Merill en Bishop, anderen wijzen hem juist aan als voorloper van de language-dichters. Zijn invloed is ook aan de Nederlandse poëzie niet voorbij gegaan, en is ook hier door heel verschillende dichters nagevolgd.

Reden genoeg om een viertal dichters aan het woord te laten over zijn werk. Elk zullen zij een interpretatie geven van de poëtica van Ashbery. Zo laten ze niet alleen zien welke leesmogelijkheden het werk van Ashbery biedt, maar tekenen ze ook een poëticaal zelfportret.


Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur.
Entree: 10 euro / 5 euro voor studenten, vrienden en stadspashouders

Reserveren kan via het webformulier, dat vindt u hier. Eenmaal doorgelinkt komt u op een pagina waar u nog even naar beneden moet scrollen voor het reserveringsformulier.

maandag 24 september 2012

Gezocht: vrijwilliger voor pr-werkzaamheden

Stichting Perdu is per direct op zoek naar:


Een vrijwilliger voor pr-werkzaamheden


Hoe is Perdu georganiseerd?

Perdu is een literaire stichting die geheel draait op vrijwilligers. Perdu is altijd op zoek naar mensen met hart voor literatuur die mee willen werken aan het maken van de Avonden, het uitgeven van boeken of het draaiende houden van de theaterzaal en de poëzieboekhandel.


Wat bieden we? 

Perdu is in veel opzichten datgene wat de vrijwilligers ervan maken. In ons pand aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam (vlakbij de Oudemanhuispoort) hebben we de beschikking over een goed uitgeruste theaterzaal, een bar, een kantoor en een boekhandel.

Voor de ware literatuurliefhebbers biedt Perdu de mogelijkheid om hun eigen interesses en voorliefdes kenbaar te maken aan een breed publiek. Voor studenten geesteswetenschappen is het mogelijk om een stage te doen bij Perdu en daarmee studiepunten te verdienen.

Perdu is tevens een instituut met enige uitstraling in literair Nederland en veel ex-medewerkers van Perdu zijn nu werkzaam bij dag- en weekbladen of uitgeverijen.


Wat doet de pr-medewerker?

De pr-medewerker is verantwoordelijk voor de presentatie van Stichting Perdu op allerlei mogelijke wijzen: websites, social media, advertenties, interviews, presentaties, persberichten… Hij/zij zet zich in voor Perdu’s naamsbekendheid en publieksuitbreiding, en gaat actief en creatief op zoek naar advertentiemogelijkheden.


Wat zijn de functie-eisen?

Algemene ontwikkeling op HBO niveau.
Beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden.
Belangstelling voor literatuur strekt tot aanbeveling.


Sollicitatie:

Stuur een motivatiebrief en beknopt C.V. voor 1 november 2012 naar perdu[at]perdu.nl, t.a.v. Marije Koens.

Stichting Perdu
Kloveniersburgwal 86
1012 CZ Amsterdam
tel. 020-4220542
www.perdu.nl / perdu[at]perdu.nl

zondag 16 september 2012

21 september 2012: Vers van het mes XXIII

Met: Estelle Boelsma, Çaglar Köseolu en Anne Broeksma
Muziek: Hens


Voor de drieëntwintigste keer presenteert Perdu een editie van Vers van het Mes: een programmaserie die al vijf jaar loopt waarin nieuwe, nog niet gedebuteerde (Nederlandstalige) dichters centraal staan. Vers van het Mes is geen poetry slam, geen open podium, geen wedstrijd. De deelnemers Estelle Boelsma, Çaglar Köseoglu en Anne Broeksma krijgen de tijd en de gelegenheid zich uitgebreid te presenteren. Dit doen ze middels poëzievoordrachten en het uitspreken van een kleine poëtica over hun werk, het poëzielandschap en hoe ze zichzelf daarin zien.


Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur.
Entree: 10 euro / 5 euro (studenten, vrienden en stadspashouders)

Reserveren kan via de website van Perdu. Klik daarvoor hier en scroll op de pagina waar u terechtkomt naar beneden voor het reserveringsformulier.

vrijdag 7 september 2012

14 september 2012: Transpose: co-performance van Oana Avasilichioaei en Mina Pam Dick

Met: Oana Avasilichioaei, Mina Pam Dick en Xavier Roelens

Perdu opent het nieuwe seizoen met twee dichters uit de voorhoede van de Canadese poëzie: Oana Avasilichioaei en Mina Pam Dick. Zij zullen hun nieuwe performance Transpose brengen, die zowel individueel werk bevat als teksten die Avasilichioaei en Dick samen schreven. De co-performance van Avasilichioaei en Dick wordt tijdens de avond uitgebreid met een derde stem, van Xavier Roelens, die deze meertalige correspondentie op eigen manier zal voortzetten.

Het gaat in Transpose om poreuze teksten, om translit die grenzen van auteurschap en taal overschrijdt. Zelf introduceren de Canadese dichters het project als volgt:

    “Germaning up the Trakls, Kafkas, Hölderlins, Wittgensteins, Kierkegaards (incestuous poetics as making out or off with kindred texts), Dick became subject to Mina Pam Dick, Traver Pam Dick, Hildebrand Pam Dick and so on (how the act of writing fictionalizes the author, who moves in and out of protagonist/narrator). Avasilichioaei tried various positions (mapping out the page’s architecture, in the porous boundary between page and body, private and public), positing a translation or two, an invented writer or two (writing with, alongside, in response to, against the signature of anothers), landscaping sound and sounding into the pagescape (transcription in the foliage of veins, the throat’s technology; body sounding out its sediments, its vocal multiple).”

Het werk van Oana Avasilichioaei bevindt zich op het snijvlak van geografie en publieke ruimte (feria: a poempark, 2008), tekstuele architectuur, oraliteit en meertaligheid. (We, Beasts, 2012), vertaling en duo-performance (Expeditions of a Chimæra, geschreven met Erín Moure, 2009). Ze woont in Montreal, Canada, en trad op in Canada, de VS, Mexico en Europa.

Mina Pam Dick (a.k.a Traver Pam Dick, Gregoire Pam Dick et al.) is schrijver, vertaler, kunstenaar en filosoof en woont in New York. Haar prozapoëzie verscheen in BOMB, The Brooklyn Rail, Aufgabe, Everyday Genius, The Recluse en Fence Magazine. Haar eerste boek, Delinquent, verscheen bij Futurepoem Books in 2009. Op dit moment werkt Dick aan enkele transgenre-boeken over Hölderlin, Trakl, Lenz, Büchner en Robert Walser. Zie voor meer informatie hier.

Xavier Roelens (1976) is coördinator van de vierjarige schrijfopleiding SchrijversAcademie, hoofdredacteur van het literaire tijdschrift Kluger Hans, organisator van het eerste Belgisch Kampioenschap Poetry Slam en hij stelde met Maarten De Pourcq de bloemlezing Op het oog: 21 dichters voor de 21ste eeuw (Uitgeverij P) samen. Hij debuteerde als dichter in 2007 met de bundel Er is een spookrijder gesignaleerd (Contact) en publiceerde onlangs zijn tweede bundel Stormen, olielekken, motetten (Contact).

Aanvang: 20:30 uur; zaal open: 20:00 uur.
Entree: 10 euro / 5 euro voor studenten, vrienden en stadspashouders.
Reserveren kan via de website van Perdu. Daartoe klikt u hier en op de pagina waar u terecht komt scrolt u een stukje naar beneden om uw gegevens in te vullen.