Met: Paul Bogaert, Roel Griffioen, Klaske Havik en Erik Rietveld.
De steden maar ook de dorpen zijn bezaaid met spreuken en symbolen. De klasse die de macht veroverd heeft, schrijft met brede kwast haar meningen en leuzen op de veroverde gebouwen. Op de kerken schrijft men ‘Godsdienst is opium voor het volk’, op andere bouwwerken staan gebruikaanwijzingen.
Deze woorden schreef Bertold Brecht in 1935 over de verbinding van poëzie en architectuur in het Rusland van begin 20e eeuw. Brecht schrijft over de mogelijkheid gebouwen - letterlijk - te lezen. Wat is hedentendaage de narratieve kracht van gebouwen?
Architectuur kan zowel bevrijdende als beklemmende tendensen in zich vatten: de vaak utopische wereldbeelden die ten grondslag liggen aan de architectonische ontwerpen worden niet bereikt omdat het ontwerp niet wordt uitgevoerd en wanneer wel uitgevoerd, blijkt het concept even zo vaak niet optimaal te werken omdat praktisch gebruik van de ruimte om een andere omgang vraagt. Gelukkig kunnen gebruikers in dat geval nog altijd hun eigen verhaal, of ‘architexture’, van de ruimte maken.
Constant - New Babylon
Paul Bogaers, Roel Griffioen, Klaske Havik en Erik Rietveld spreken over hun ‘Architexture’.
Paul Bogaert is Vlaams dichter. Hij studeerde Germaanse filologie aan de universiteiten van Brussel en Leuven. Er verschenen van hem vier dichtbundels waarvan de eerste drie integraal te lezen zijn op zijn website www.paulbogaert.be. In zijn laatste bundel De Slalom Soft uit 2010 spelen de ruimte van een zwemparadijs en een kantoorpand een hoofdrol. Voor deze bundel werd hij genomineerd voor de VSB poëzieprijs en ontving hij de Herman de Coninckprijs in 2010 en de Vlaamse Cultuurprijs Poëzie in 2011.
Roel Griffioen volgt de researchmaster Visual Arts, Media & Architecture aan de VU en is redacteur van Kunstlicht, tijdschrift voor beeldende kunst, beeldcultuur en architectuur. Hij studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis en publiceerde in verschillende tijdschriften over architectuur en beeldvorming, waaronder Kunstlicht, Open en AWM. Dit voorjaar was hij 'researcher in residence' bij Goleb in Amsterdam.
Klaske Havik is assistent-professor aan de technische universiteit Delft en redacteur van het tijdschrift voor architectuur OASE. Havik schrijft over literatuur en architectuur voor verschillende literaire tijdschriften waaronder DW&B. Haar proefschrift draagt de titel Writing Place. Scriptive explorations in architectural research and design. Voor de avond over ‘Architexture’ komt zij vertellen over ‘stedelijk alfabetisme’ (Urban Literacy): hoe kan men gebouwen lezen maar ook, hoe kan men gebouwen schrijven?
Erik Rietveld is landschapsarchitect en filosoof. Vanaf 2006 is hij samen met Ronald Rietveld partner van architectenbureau Rietveld Landscape. Rietveld Landscape was curator van de Nederlandse inzending voor de 12de Architectuurbiënnale van Venetië 2010. Voor ‘Architexture’ presenteert Rietveld aan de hand van zijn eigen werk hoe hij gebouwen leest met de filosofie van ‘affordances’: de handelingsmogelijkheden die de omgeving (incl. architectuur) biedt.
Aanvang: 20:30. Zaal open: 20:00.
Entree: 10 euro / 5 euro voor studenten, vrienden en stadspashouders
Reserveren kan via het webformulier, dat vindt u hier. Eenmaal doorgelinkt komt u op een pagina waar u nog even naar beneden moet scrollen voor het reserveringsformulier.
Uitverkocht: Charlotte Mutsaers, Safae el Khannoussi en Matthijs van Boxsel
te gast in Onder de vulkaan op 24 november
-
Dat Charlotte Mutsaers schrijft, schildert en dicht is algemeen bekend,
maar dat er zelfs een planetoïde naar haar is vernoemd zullen niet veel
mensen wete...
3 weken geleden