woensdag 29 februari 2012

2 maart 2012: 'Groene motorkappen en walnootbruine gitaristen' | Over het gewicht van kleur

Met Astrid Lampe, Cox & Grusenmeyer, Sjef Houppermans, Tijs Goldschmidt, K. Michel, Dirk Vis (e.a.)

Wat is de waarde van kleur en welke rol speelt ze in moderne (literaire) kunstwerken?

De waarde en de betekenis van kleur veranderen voortdurend door technologische innovaties als kunstmatige pigmenten, pixels en LEDlampen. Inheemse eilanders gaven kleur een magische lading mee, 17de eeuwse schilders al niet meer, maar door hun bewerkelijke pigmenten hadden zij toch een innige band met kleur. Welke rol speelt kleur voor de moderne kunstenaar?

Waarom spuit iemand groene vlammen op de motorkap van zijn auto? Wat deed Proust toen hij in erotische passages schreef over het roze van (de schilder) Tiepolo? Waarom schrijft Erik Spinoy in Dode kamer (2011) over walnootbruine gitaristen, een zeemlederbruine hond, een hagelwitte zonsopgang en een kakkerlakkenkleurige propeller? Waarom wordt in bepaalde kunstwerken kleur nadrukkelijk op de voorgrond geplaatst?

Dat kleuren meer zijn dan een laagje rood, een blauwe vlek of een bijvoeglijk naamwoord zal vanavond centraal staan. Schrijvers, kunstenaars en wetenschappers vertellen over de werking van kleur en tonen ons hun kleurbegrip.

Deze Avond vindt plaats in het kader van het project The weight of colour dat tussen 10 en 17 april een serie lezingen, masterclasses, films en kunstmanifestaties organiseert.

Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur. Reserveren kan via het webformulier op www.perdu.nl. Klik daarvoor hier en scroll op de nieuwe pagina naar beneden voor het invullen van uw gegevens.

Geen opmerkingen: