maandag 13 februari 2012

17 februari 2012: Een oude beginneling | Over Donorwoorden van Sybren Polet

Met Marc Kregting, Michael Tedja, Sybren Polet, Samuel Vriezen, Willem Boogman en Sandra Macrander.


'Alle dichten is dichten van beginners', eindigt Sybren Polet in zijn jongste dichtbundel Donorwoorden (2010). Dat lijkt een vreemde uitspraak voor een dichter die al ruim een halve eeuw schrijft en inmiddels een enorm oeuvre heeft opgebouwd. Tegelijkertijd is het steeds opnieuw beginnen ook de motor van de poëzie van Polet, en misschien wel alle poëzie.

Uit de receptie blijkt echter dat veel critici geneigd Polets recente werk in het licht van zijn eerdere experimenten te beschouwen. Het zou, zo luidt de kritiek, een herhaling van zetten zijn. Ten onrechte, want de poëzie uit Donorwoorden behoort tot de meest frisse en nieuwsgierige poëzie die er in het Nederlands geschreven wordt. Het lijkt eerder om een gebrek van de literatuurkritiek te gaan dan om een gebrek van Polet, die onvermoeibaar nieuwe werelden blijft opzoeken en verkennen.

Perdu leest Donorwoorden als nieuw, en brengt het werk in verband met andere disciplines, zoals muziek en beeldende kunst. Marc Kregting laat zien hoe het werk van Polet zich geëngageerd laat lezen. Michael Tedja, schrijver, dichter en beeldend kunstenaar, reageert met nieuw werk op Donorwoorden.

Wat een componist die geïnteresseerd is in het geluid dat sterren voortbrengen kan doen met een dichter die kosmische bewegingen zichtbaar wil maken, zullen Willem Boogman en Sandra Macrander laten zien. Zij zetten gedichten uit Donorwoorden op muziek. Voordrachten zijn er van Samuel Vriezen, en uiteraard van Sybren Polet zelf, die de avond opent en afsluit.

Sybren Polet (1924), Nederlands schrijver, werd geboren als Sybe Minnema. In 1946 debuteerde hij onder zijn echte naam met de gedichtenbundel Genesis. Onder pseudoniem debuteerde hij in 1949 in het tijdschrift Podium, het tijdschrift waarvan hij van 1952 tot 1965 redacteur was. In 1961 verscheen zijn eerste roman Breekwater. Als dichter wordt Sybren Polet tot de Vijftigers gerekend. Sybren Polet schreef ook toneelstukken en kinderboeken en stelde bloemlezingen samen van gedichten en sciencefiction literatuur. In 2003 werd Sybren polet onderscheiden met de Constantijn Huygensprijs.
Willem Boogman (1955) is filosoof en componist. Van 1980 tot 1984 nam hij deel aan het Werkplaatsproject (een samenwerkingsverband van instrumentalisten en componisten) van het Asko Ensemble. Sinds 2003 is hij artistiek leider van het Asko Kamerkoor. Hij schreef onder meer het omvangrijke koorwerk La Passione della Parola (2002-2004). Tussen 2007 en 2008 schreef hij Sternernest, elektronische muziek gemaakt voor het Wave Field Synthesis systeem, waarbij het geluid ruimtelijk als het universum klinkt.

Marc Kregting (1965) is een Nederlandse dichter, prozaïst en essayist. Hij debuteerde als dichter in 1989 met het gedicht 'Eensklaps afwezigheid' in het literair tijdschrift de Held. In 1994 volgde zijn eerste bundel De gezel in de kleurenreeks van Perdu. Daarna verscheen van hem onder meer de verhalen- en gedichtenbundels Da capo (1999), Hakkel je, hakkel je (2000), Dood vogeltje (2006), Zoem! (2009). In 2004 verscheen zijn essay Zij zijn niet van Jeremia. Begin jaren negentig beheerde hij het literaire tijdschrift de Biels.

Michael Tedja (1971) is schilder, schrijver, dichter, uitgever en curator. Zijn beeldend werk is in binnen en buitenland tentoongesteld. Hij was van 2007 tot 2009 intendant voor culturele diversiteit in de kunst. In die hoedanigheid gaf hij een lezing over geëngageerde kunst en poëzie in Felix Meritis, Amsterdam, schreef hij de roman Hosselen, richtte de uitgeverij The DFI Publishers op. Zijn nieuwste boek heet Het autogedicht, en bestaat uit negen delen.


Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur. Reserveren kan via het webformulier op de site van Perdu. Klik daarvoor hier (en scroll een stukje naar beneden om uw gegevens in te vullen)

Geen opmerkingen: