zondag 5 februari 2012

10 februari 2012: Avond van de literatuurkritiek

Met Yra van Dijk, Gijsbert Pols, Matthijs de Ridder, Rob Schouten en Joost de Vries
Moderator: Johan Sonnenschein

In samenwerking met


Wat is de literatuuropvatting van de lezer? Van schrijvers zijn we gewend dat ze expliciete uitspraken doen over hun werk. Maar critici spreken vaak vooral impliciet over hun literaire voorkeuren, terwijl dit wel de basis van hun oordeel is. Spelen alleen formele eisen een rol, of mag de criticus ook een ethisch oordeel geven? Moet een criticus consequent zijn in zijn opvatting, of juist meegaan met het werk dat hij bespreekt?

Op deze Avond van de literatuurkritiek gaat literair platform De Reactor met Perdu op zoek naar de vraag wat de criticus drijft. Vijf critici, uit alle hoeken van het literaire veld, formuleren kort hun leespoëtica. Daarna gaan ze uitgebreid met elkaar in gesprek, over hun eigen opvattingen en over de vraag wat literatuurkritiek is en zou moeten zijn.

Over de sprekers:
Gijsbert Pols is wetenschappelijk medewerker aan de Freie Universität Berlin en werkt momenteel aan een proefschrift over Lodewijk van Deyssel en Arno Holz. Hij publiceerde onder meer over Carry van Bruggen, Naema Tahir en Jan-Willem Anker. Hij schrijft regelmatig voor de deReactor.

Yra van Dijk is universitair docent Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schreef kritieken voor NRC Handelsblad en publiceerde over digitale poëzie in Awater. Ze promoveerde op het typografisch wit in de moderne poëzie en bereidt momenteel een studie voor over het werk van Arnon Grunberg.

Rob Schouten is dichter, schrijver en columnist voor Trouw, waarvoor hij al sinds 1980 kritieken schrijft. Van 1993 tot 1996 was hij bijzonder hoogleraar literaire kritiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Joost de Vries is journalist en criticus bij De Groene Amsterdammer. Zijn debuutroman Clausewitz verscheen in 2010 bij Prometheus.

Matthijs de Ridder recenseerde onder meer voor oude media als De Standaard, yang, freespace Nieuwzuid en Ons Erfdeel. Maar ook voor nieuwe media als 8weekly en Kwadratuur. Hij is redacteur van nY en mede-oprichter en redacteur van De Reactor.

Johan Sonnenschein is redacteur van nY en bereidt aan de Universiteit van Amsterdam een proefschrift voor over kenteringen in moderne Nederlandse dichterschappen.

Aanvang 20:30 uur, zaal open 20:00 uur.
Reserveren kan via deze link. U komt zo bij een formulier op de website van Perdu met eenzelfde aankondiging van dit programma. Als u daar naar beneden scrollt komt u bij het reserveringsgedeelte.

Geen opmerkingen: