woensdag 29 februari 2012

2 maart 2012: 'Groene motorkappen en walnootbruine gitaristen' | Over het gewicht van kleur

Met Astrid Lampe, Cox & Grusenmeyer, Sjef Houppermans, Tijs Goldschmidt, K. Michel, Dirk Vis (e.a.)

Wat is de waarde van kleur en welke rol speelt ze in moderne (literaire) kunstwerken?

De waarde en de betekenis van kleur veranderen voortdurend door technologische innovaties als kunstmatige pigmenten, pixels en LEDlampen. Inheemse eilanders gaven kleur een magische lading mee, 17de eeuwse schilders al niet meer, maar door hun bewerkelijke pigmenten hadden zij toch een innige band met kleur. Welke rol speelt kleur voor de moderne kunstenaar?

Waarom spuit iemand groene vlammen op de motorkap van zijn auto? Wat deed Proust toen hij in erotische passages schreef over het roze van (de schilder) Tiepolo? Waarom schrijft Erik Spinoy in Dode kamer (2011) over walnootbruine gitaristen, een zeemlederbruine hond, een hagelwitte zonsopgang en een kakkerlakkenkleurige propeller? Waarom wordt in bepaalde kunstwerken kleur nadrukkelijk op de voorgrond geplaatst?

Dat kleuren meer zijn dan een laagje rood, een blauwe vlek of een bijvoeglijk naamwoord zal vanavond centraal staan. Schrijvers, kunstenaars en wetenschappers vertellen over de werking van kleur en tonen ons hun kleurbegrip.

Deze Avond vindt plaats in het kader van het project The weight of colour dat tussen 10 en 17 april een serie lezingen, masterclasses, films en kunstmanifestaties organiseert.

Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur. Reserveren kan via het webformulier op www.perdu.nl. Klik daarvoor hier en scroll op de nieuwe pagina naar beneden voor het invullen van uw gegevens.

maandag 27 februari 2012

29 februari 2012: Café Cossee

Met Jeroen van Kan, Jan van Mersbergen en Lia Tilon. Muziek: The secret love parade.

Uitgeverij Cossee bestaat dit jaar 10 jaar en organiseert daarom met Stichting Perdu nog vier keer: Café Cossee

Bekende schrijvers lezen voor uit nog ongepubliceerd werk. Musici musiceren. Nieuw talent treedt voor het voetlicht.

Volgende data: zondag 3 juni, zondag 16 september, zondag 16 december (op de zondagen is de aanvang steeds om 15.00 uur)

Aanvang 20:00 uur; zaal open 19:30 uur.
Entree gratis.

Reserveren kan via het webformulier op www.perdu.nl. Klik daarvoor hier en scroll op de nieuwe pagina naar beneden om uw gegevens in te vullen.

maandag 20 februari 2012

24 februari 2012: Nederlandse poëzie in een wurggreep | Een Mettes-Lexicon

Met: Jan Willen Anker, Lucas Hüsgen, Krijn Peter Hesselink, Piet Gerbrandy, Henk van der Waal, Jonas Staal en Saskia de Jong


Getergd door het lage niveau van de Nederlandse poëzie en poëziekritiek begint Jeroen Mettes in juli 2005 het weblog Poëzienotities. Zijn inzet is hoog. Alles wat hij verschrikkelijk aan Nederland vindt, is volgens hem gesublimeerd in zijn poëzie - en de poëzie moet van die verschikkingen gezuiverd worden. Hoe wil hij dat doen? In de eerste blogpost schrijft hij:

'Een taal en een traditie wurg je niet door de Amerikanen aan te roepen (poëzie te verwarren met rappen zonder flow bijvoorbeeld) of simpelweg te negeren (helaas!). Een traditie wurg je alleen door op haar naakte, slapende lijf te gaan zitten (want zelfs slapend droomt ze jouw dromen), zodat ze geen kant op kan. En als er dan nog lucht uitkomt noemen we dat een verademing. Dus ik ga in deze ruimte recente bundels bespreken.'

Van plek waar individuele bundels besproken worden, groeit het blog al snel uit tot een verzamelplaats van korte essays over politiek, filosofie en – vooral – literatuur. Al zijn blogposts zijn doordesemd van het besef dat poëzie ertoe doet, zonder dat echter eenvoudig kan worden aangegeven wat het belang van poëzie is.

De ronduit polemische toon en de eruditie van de stukken trekken al snel de aandacht van enkele poëzieliefhebbers die in de comments reageren op Mettes controversiële stellingnames. Zijn bekendheid in literaire kringen breidt zich langzaam uit. Maar in september 2006, nog geen anderhalf jaar nadat hij het blog is begonnen, pleegt Mettes zelfmoord.

In het voorjaar van 2011 heeft De Wereldbibliotheek de blogposts gebundeld en uitgebracht onder de titel Weerstandsbeleid. In Perdu zullen vanavond zeven dichters en critici zeven kernbegrippen uit Mettes kritische werk bespreken, van ‘gemeenschap’ tot ‘kleinkunstpoëzie’, van ‘ontroering’ tot ‘seculier verlangen’, waardoor uiteindelijk een klein vademecum bij Weerstandsbeleid ontstaat.

Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur. Reserveren kan via het webformulier op de site van Perdu. Klik daarvoor hier (en scroll daarna wat naar beneden)

maandag 13 februari 2012

17 februari 2012: Een oude beginneling | Over Donorwoorden van Sybren Polet

Met Marc Kregting, Michael Tedja, Sybren Polet, Samuel Vriezen, Willem Boogman en Sandra Macrander.


'Alle dichten is dichten van beginners', eindigt Sybren Polet in zijn jongste dichtbundel Donorwoorden (2010). Dat lijkt een vreemde uitspraak voor een dichter die al ruim een halve eeuw schrijft en inmiddels een enorm oeuvre heeft opgebouwd. Tegelijkertijd is het steeds opnieuw beginnen ook de motor van de poëzie van Polet, en misschien wel alle poëzie.

Uit de receptie blijkt echter dat veel critici geneigd Polets recente werk in het licht van zijn eerdere experimenten te beschouwen. Het zou, zo luidt de kritiek, een herhaling van zetten zijn. Ten onrechte, want de poëzie uit Donorwoorden behoort tot de meest frisse en nieuwsgierige poëzie die er in het Nederlands geschreven wordt. Het lijkt eerder om een gebrek van de literatuurkritiek te gaan dan om een gebrek van Polet, die onvermoeibaar nieuwe werelden blijft opzoeken en verkennen.

Perdu leest Donorwoorden als nieuw, en brengt het werk in verband met andere disciplines, zoals muziek en beeldende kunst. Marc Kregting laat zien hoe het werk van Polet zich geëngageerd laat lezen. Michael Tedja, schrijver, dichter en beeldend kunstenaar, reageert met nieuw werk op Donorwoorden.

Wat een componist die geïnteresseerd is in het geluid dat sterren voortbrengen kan doen met een dichter die kosmische bewegingen zichtbaar wil maken, zullen Willem Boogman en Sandra Macrander laten zien. Zij zetten gedichten uit Donorwoorden op muziek. Voordrachten zijn er van Samuel Vriezen, en uiteraard van Sybren Polet zelf, die de avond opent en afsluit.

Sybren Polet (1924), Nederlands schrijver, werd geboren als Sybe Minnema. In 1946 debuteerde hij onder zijn echte naam met de gedichtenbundel Genesis. Onder pseudoniem debuteerde hij in 1949 in het tijdschrift Podium, het tijdschrift waarvan hij van 1952 tot 1965 redacteur was. In 1961 verscheen zijn eerste roman Breekwater. Als dichter wordt Sybren Polet tot de Vijftigers gerekend. Sybren Polet schreef ook toneelstukken en kinderboeken en stelde bloemlezingen samen van gedichten en sciencefiction literatuur. In 2003 werd Sybren polet onderscheiden met de Constantijn Huygensprijs.
Willem Boogman (1955) is filosoof en componist. Van 1980 tot 1984 nam hij deel aan het Werkplaatsproject (een samenwerkingsverband van instrumentalisten en componisten) van het Asko Ensemble. Sinds 2003 is hij artistiek leider van het Asko Kamerkoor. Hij schreef onder meer het omvangrijke koorwerk La Passione della Parola (2002-2004). Tussen 2007 en 2008 schreef hij Sternernest, elektronische muziek gemaakt voor het Wave Field Synthesis systeem, waarbij het geluid ruimtelijk als het universum klinkt.

Marc Kregting (1965) is een Nederlandse dichter, prozaïst en essayist. Hij debuteerde als dichter in 1989 met het gedicht 'Eensklaps afwezigheid' in het literair tijdschrift de Held. In 1994 volgde zijn eerste bundel De gezel in de kleurenreeks van Perdu. Daarna verscheen van hem onder meer de verhalen- en gedichtenbundels Da capo (1999), Hakkel je, hakkel je (2000), Dood vogeltje (2006), Zoem! (2009). In 2004 verscheen zijn essay Zij zijn niet van Jeremia. Begin jaren negentig beheerde hij het literaire tijdschrift de Biels.

Michael Tedja (1971) is schilder, schrijver, dichter, uitgever en curator. Zijn beeldend werk is in binnen en buitenland tentoongesteld. Hij was van 2007 tot 2009 intendant voor culturele diversiteit in de kunst. In die hoedanigheid gaf hij een lezing over geëngageerde kunst en poëzie in Felix Meritis, Amsterdam, schreef hij de roman Hosselen, richtte de uitgeverij The DFI Publishers op. Zijn nieuwste boek heet Het autogedicht, en bestaat uit negen delen.


Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur. Reserveren kan via het webformulier op de site van Perdu. Klik daarvoor hier (en scroll een stukje naar beneden om uw gegevens in te vullen)

zondag 5 februari 2012

10 februari 2012: Avond van de literatuurkritiek

Met Yra van Dijk, Gijsbert Pols, Matthijs de Ridder, Rob Schouten en Joost de Vries
Moderator: Johan Sonnenschein

In samenwerking met


Wat is de literatuuropvatting van de lezer? Van schrijvers zijn we gewend dat ze expliciete uitspraken doen over hun werk. Maar critici spreken vaak vooral impliciet over hun literaire voorkeuren, terwijl dit wel de basis van hun oordeel is. Spelen alleen formele eisen een rol, of mag de criticus ook een ethisch oordeel geven? Moet een criticus consequent zijn in zijn opvatting, of juist meegaan met het werk dat hij bespreekt?

Op deze Avond van de literatuurkritiek gaat literair platform De Reactor met Perdu op zoek naar de vraag wat de criticus drijft. Vijf critici, uit alle hoeken van het literaire veld, formuleren kort hun leespoëtica. Daarna gaan ze uitgebreid met elkaar in gesprek, over hun eigen opvattingen en over de vraag wat literatuurkritiek is en zou moeten zijn.

Over de sprekers:
Gijsbert Pols is wetenschappelijk medewerker aan de Freie Universität Berlin en werkt momenteel aan een proefschrift over Lodewijk van Deyssel en Arno Holz. Hij publiceerde onder meer over Carry van Bruggen, Naema Tahir en Jan-Willem Anker. Hij schrijft regelmatig voor de deReactor.

Yra van Dijk is universitair docent Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schreef kritieken voor NRC Handelsblad en publiceerde over digitale poëzie in Awater. Ze promoveerde op het typografisch wit in de moderne poëzie en bereidt momenteel een studie voor over het werk van Arnon Grunberg.

Rob Schouten is dichter, schrijver en columnist voor Trouw, waarvoor hij al sinds 1980 kritieken schrijft. Van 1993 tot 1996 was hij bijzonder hoogleraar literaire kritiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Joost de Vries is journalist en criticus bij De Groene Amsterdammer. Zijn debuutroman Clausewitz verscheen in 2010 bij Prometheus.

Matthijs de Ridder recenseerde onder meer voor oude media als De Standaard, yang, freespace Nieuwzuid en Ons Erfdeel. Maar ook voor nieuwe media als 8weekly en Kwadratuur. Hij is redacteur van nY en mede-oprichter en redacteur van De Reactor.

Johan Sonnenschein is redacteur van nY en bereidt aan de Universiteit van Amsterdam een proefschrift voor over kenteringen in moderne Nederlandse dichterschappen.

Aanvang 20:30 uur, zaal open 20:00 uur.
Reserveren kan via deze link. U komt zo bij een formulier op de website van Perdu met eenzelfde aankondiging van dit programma. Als u daar naar beneden scrollt komt u bij het reserveringsgedeelte.