maandag 1 maart 2010

Vrijdag 5 maart 2010: Ongehoorde genoegens - de muzikale verbeelding bij Proust en Mann

Met Sabine van Wesemael, Sabine Lichtenstein, Antoine Beuger e.a.

Wat poogt de literatuur door zich te spiegelen aan de muziek? Wat noopt menig auteur te schrijven over ongehoorde genoegens – muziek die buiten de cirkel van de eigen hersenspinsels van de auteur nooit neergeschreven is, nooit geklonken heeft?Deze vragen worden bij Perdu verkend aan de hand van twee meesterwerken van de modernistische literatuur – Marcel Prousts À la recherche du temps perdu en Doktor Faustus van Thomas Mann. Wat staat er op het spel in deze door gelijke scheuten van liefde en nijd getekende verhouding tot het muzikale?

Voor Proust lijkt de status van de muziek verbonden aan de structuur van tijd en herinnering; wezenlijk voor elke ware kunst, kunnen zij het meest pregnant gethematiseerd worden in de muziek. Betekent dit dat Prousts ambitie voor de literatuur een mindere is? Of is het project van de Recherche juist om de muziek te overtreffen door haar na te volgen?

Bij Mann daarentegen lijkt de muziek paradigmatisch te zijn omdat het de meest radicale abstractiegraad en compromisloze doorvoering in formeel opzicht toestaat – een abstractie en doorvoering waar Mann echter op zijn best een ambivalente houding tegenover heeft. Kan de mens leven in deze ijle lucht zonder zijn menselijkheid op het spel te zetten? Galliciste Sabine van Wesemael en musicologe Sabine Lichtenstein zullen spreken over deze twee werken. Componist Antoine Beuger, die als lid van de Wandelweiser-groep werkt in het spoor van de post-Cageaanse muziek, zal spreken over de verhouding tussen literatuur en muziek vanuit zijn eigen werk.

Aanvang: 20.30 uur, zaal open: 20.00 uur

Poogt en noopt, pregnant gethematiseerd,
paradigmatisch en abstractiegraad... daarmee vergeleken is reserveren voor deze avond een peulenschil. Klik hier en vul het webformulier op de site van Perdu in.

Geen opmerkingen: