maandag 14 december 2009

18 december 2009: De Receptie - De uitvloei van een curve

De Receptie over 'Vliesgevels filter' van Tom Van de Voorde

Met: Maartje Smits, Pieter Veen, Dirk Huylebrouck, B. Zwaal

De debuutbundel van Tom Van de Voorde, Vliesgevels filter, kan begrepen worden als een poging om moderne landschapspoëzie te schrijven. Een interessant project, want is landschapspoëzie niet precies de ontkenning van de moderniteit?
In Vliesgevels filter bewijst Tom Van de Voorde het tegendeel. Via abstracte, vaak aan de wiskunde ontleende formuleringen, maakt hij een intense ervaring van de natuur mogelijk - een die we niet kennen uit de traditionele natuurlyriek. Het levert een ongewone bundel op, waarin de lezer de natuur op een nieuwe manier leert ervaren.

een passers eerste wentelgang

tekent het patroon

waarin hun vlucht wordt nagedaan

het raakpunt maakt de curve

mathematisch een formule

het kleinste getal

geen vierkant in het vogelnest

een vleugelpaar kleuren

een gans haar vliegangst doen vergeten

Voor deze aflevering van de Receptie vroeg Perdu een aantal uiteenlopende sprekers uit de kunst, de literatuur en de ruimtelijke ordening om te reageren op het project Vliesgevels filter. Ieder van hen zal het landschap van Tom Van de Voorde op een andere manier verkennen.

Maartje Smits is beeldend kunstenaar. Vorig jaar studeerde zij aan de Rietveld Academie af op videokunstwerk waarin de verschijningen van het moderne landschap een belangrijke rol spelen. Pieter Veen, als landschapsarchitect verbonden aan Bureau Vista, organiseert landschapsfilosofische reizen, waarin hij een brug probeert te slaan tussen de taal en het landschap.
Dirk Huylebrouck is een Vlaams wiskundige, bekend van uiteenlopende bijdragen in het magazine EOS: van Turing tot het scheve Atomium. Hij is auteur van twee boeken, Afrika + wiskunde (VUBPress) en De codes van Da Vinci, Bach, pi en Co (Academa Press). Huylebrouck zal een wiskundige filter voor de Vliesgevels houden.
B. Zwaal is de auteur van tien poëziebundels, waarvan Zouttong (2008) de laatste is. Hij zal met zijn eigen poëzie op de bundel van Tom van de Voorde reageren.

Aanvang: 20.30; deur open: 20.00 Reserveren via het webformulier op de Perdu-website

Geen opmerkingen: