dinsdag 9 juni 2009

Vrijdag 12 juni 2009: Ziekte als metafoor

Met: Arko Oderwald, Karin Spaink (o.v.), Gerard Steen, Oliver Oat and his Magnificent Moving Orchestra

NOG ENKELE PLAATSEN VRIJ. RESERVEREN VOOR DEZE AVOND WORDT AANBEVOLEN

De geëngageerde schrijfster en essayiste Susan Sontag (1933-2004) wordt wereldwijd geroemd om haar beschouwende, kritische essays. Met Illness as metaphor (1978) presenteerde ze een vernieuwende benadering van het menselijk lichaam, waarin ziekte als metafoor wordt voorgesteld. Medische diagnoses zoals tuberculose, kanker en AIDS worden overschaduwd door hardnekkige mythen over oorzaken, eigenschappen en gevolgen van de ziekte. Sontag toonde dit doeltreffend aan met fragmenten uit het werk van onder anderen Tolstoi, Baudelaire en Victor Hugo:


"Het kloosterleven, zoals dat in Spanje bestond en nog steeds in Tibet bestaat, is voor de samenleving een soort tuberculose. Het snijdt het leven af. Heel simpel gezegd: het ontvolkt. Het is eenzame opsluiting, castratie. In Europa was het een plaag."
(Les Misérables, Victor Hugo)

In het verlengde van Sontags denkbeelden over ziekte, beeldvorming en literatuur verzorgt Medisch Centrum Perdu een bijzonder avondprogramma. Arko Oderwald is werkzaam bij de afdeling Metamedica van het VUmc en universitair hoofddocent Filosofie en Medische ethiek. Vanuit deze achtergrond zal hij Sontags visie kort toelichten en van commentaar voorzien, want de inhoud van Illness as metaphor leent zich nog altijd – ook ruim dertig jaar na publicatie – voor discussie.

Een ander geluid komt bijvoorbeeld uit de richting van schijfster, columniste, activiste, essayiste en feministe Karin Spaink. Het autobiografische Het strafbare lichaam. De orenmaffia, kwakdenken en het placebo-effect (1992) is een afrekening met de metaforische benadering van ziekte en invaliditeit. Spaink zal deze stellingname in een lezing verder toelichten. Om het literaire aspect van de metafoor niet uit het oog te verliezen, wordt er ook vanuit literair-kritische hoek op het thema gereflecteerd.

De artistieke omlijsting van de avond is in handen van Oliver Oat and his Magnificent Moving Orchestra. Gewapend met blaasorgel, ukelele en percussie geven zij een unieke, cabareteske visie op het onderwerp van de avond.

Aanvang: 20:30 uur; zaal open: 20:00 uur

Voor een reservering klopt u hier aan bij de website van Perdu.

Geen opmerkingen: