dinsdag 10 februari 2009

Vrijdag 13 februari 2009: Woorden van wellust en geweld - C.C. Krijgelmans

Met: Joost de Bloois, C.C. Krijgelmans, Marc Kregting, Sven Vitse en B. Zwaal

Hugo Claus: “Ik ken geen andere auteur die het Nederlandse proza zo heeft verrijkt met het genot van de gruwel, met de monsters van de rede.”

De literaire carrière van de Vlaamse schrijver C.C. Krijgelmans kent een grillig verloop. Hij debuteerde in 1961 met De Messiah, een zeer ambitieus en experimenteel werk, bestaande uit één lange volzin, dat de opmaat moest worden tot een meerdelige romancyclus, aangekondigd als “De Hunnen”. In de jaren daarna publiceerde hij echter maar mondjesmaat, en na Spaanse Vlieg! uit 1984 verscheen er zelfs bijna een kwarteeuw lang niets van hem in boekvorm. Tot in 2007 ineens Tandafslag uitkwam, een boek waarin de taal als vanouds wellustig wordt stukgeslagen.

De onbekendheid van Krijgelmans’ werk heeft het voor velen tot een curiosum gemaakt. Hoog tijd voor een nadere kennismaking dus. Daarom heeft Perdu vier sprekers gevraagd verschillende aspecten van zijn werk toe te lichten. Marc Kregting, die in Streven eerder over Krijgelmans publiceerde, zal zijn werk kort situeren in het politieke en literaire klimaat van de jaren zeventig en van nu. Hierop aansluitend presenteert Sven Vitse een kritiek op Krijgelmans’ werk, die zowel de maatschappelijke, politieke als literaire aspecten in de beschouwing betrekt. Daarna zal Joost de Bloois, Bataille-specialist, de filosofische denkwereld van Krijgelmans verkennen. Dichter B. Zwaal ten slotte zal ingaan op de muzikale kwaliteiten van Krijgelmans’ teksten, een aspect dat zeker niet onderbelicht mag blijven als het over een oeuvre gaat waarin zinnen staan als: ‘Wat zij met haar verblinde trein verkeerd begreep en meteen het smakkelings tot begroot smakelings mastikeerde met fel kwispelend razend-van-tong.’ Tussen de lezingen door zal de auteur zelf voorlezen uit zijn werk. Ook zal op de avond, in samenwerking met Krijgelmans’ Vlaamse uitgever het balanseer, de nieuwe verhalenbundel van Krijgelmans, Patogeen halogeen, gepresenteerd worden.

Aanvang: 20:30 uur, zaal open: 20:00 uur
Reserveren kan hier

Geen opmerkingen: