vrijdag 11 april 2014

18 april 2014: Arbeid & literatuur – Over poëzie en productie

Met: Geert Buelens, Maarten van der Graaff en Sven Vitse

Dat het moeilijk is om met dichten je brood te verdienen, weet iedereen. Toch is poëzie als een vorm van arbeid te begrijpen en gaan arbeid en poëzie uiteenlopende relaties met elkaar aan. Deze avond onderzoekt die relaties en gaat in op gedichten over arbeid, de schrijver als zzp’er en de relatie tussen poëzie en industriële productie.

Geert Buelens bespreekt liedteksten van arbeiders en de arbeiders-beweging van de jaren twintig tot in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Sven Vitse gaat in op de positie van de schrijver in een tijdperk van immateriële arbeid. Tegenwoordig kan de schrijver, zoals alle kunstenaars, beschouwd worden als de voorloper van de zelfstandige, flexibele arbeider; de schrijver als de zzp’er avant la lettre. Is schrijven weer een ambacht geworden, of zitten we nog in het romantische paradigma van de kunstenaar als het autonoom scheppende individu? Of nog weer anders: is de schrijver een ‘middle class professional’, zoals academici?

Maarten van der Graaff onderzoekt de relatie tussen de vorm van poëzie en vormen van arbeid. Zoals dichters die niet aan de lopende band staan of zitten te programmeren, maar desondanks collages maken of procedurele poëzie. En ook dichters die zich toe-eigenen wat wij gezamenlijk hebben geproduceerd: opgevangen taal van de straat, aan de telefoon, in boeken, op internet en twitter.

Geert Buelens (1971) is als professor Moderne Nederlandse Letterkunde verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op de wisselwerking tussen literatuur en samenleving. Hij publiceerde uitvoerig over Paul van Ostaijen, avant-garde poëzie, nationalisme en de poëzie van de Eerste Wereldoorlog. Zijn huidige onderzoek gaat, onder andere, over de cultuur van de jaren zestig en de dynamiek tussen de poëzie en de liedkunst sinds de Romantiek.

Sven Vitse (1981) schrijft geregeld essays en kritieken over hedendaags Nederlandstalig proza in Vlaamse en Nederlandse literaire tijdschriften. Hij promoveerde in 2008 en werkt sinds 2007 als docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht

Maarten van der Graaff (1987) studeerde filosofie en religiestudies. Hij publiceerde poëzie en proza in o.a. De Revisor, nY, De Brakke Hond, DW B en Het Liegend Konijn. In 2013 debuteerde hij met de bundel Vluchtautogedichten. Op het ogenblik bezig met zijn eerste roman.Aanvang 20:30 uur, deur open: 20:00 uur
Entree: 10 euro / 5 euro voor vrienden, studenten, stadspashouders

Reserveren kan hier

Geen opmerkingen: