vrijdag 4 april 2014

11 april 2014: De Lezer

Met: Krijn Peter Hesselink en Jeroen van Rooij

‘De Lezer’ is een serie vraaggesprekken tussen een dichter en een geoefende lezer, met een bijzonder kenmerk: het is de dichter die de vragen stelt over zijn eigen werk en de lezer die daarop antwoordt. Dat levert spannende gesprekken op met een soms verrassend poëticaal resultaat. Grenzen worden afgetast: tussen een dichter en zijn werk, tussen lezer en dichter, tussen lezer en gedicht.

Deze aflevering van De Lezer intensiveert deze formule. Krijn Peter Hesselink en Jeroen van Rooij treden op als lezer van elkaars werk; in eerste instantie naar aanleiding van hun recent gepubliceerde bundels Als niemand vangt (Hesselink) en Niemand had er enig idee van wat er aan de hand was (Van Rooij).

In een tweeluik gaan Hesselink en Van Rooij de confrontatie aan, op zoek naar nieuwe inzichten: over hun lees- en schrijfervaringen, over poëticale kwesties zoals het belang van een coherent lyrisch subject, en over raak- en grensvlakken in elkaars werk. Deze bijzondere opzet is ernstig maar ook speels, een rolspel tussen lezer en schrijver op zoek naar het plezier van de tekst. Zo schrijft Hesselink: ‘Om de vrije wil recht te kunnen doen moet ik de momenten opzoeken die voorafgaan aan onze keuzes, de momenten waarop we in onszelf voelen uitkristalliseren wat we van waarde vinden, waar we aan hechten, waar we voor vrezen.’

Krijn Peter Hesselink (1976) is dichter, vertaler en essayist. In 2008 debuteerde hij met de bundel Als geen ander, in januari 2014 verscheen met Als niemand vangt zijn vierde bundel.

Jeroen van Rooij (1979) is schrijver, essayist en recensent. In 2010 verscheen zijn debuutroman De eerste hond in de ruimte, gevolgd door Het licht (2012). Niemand had er enig idee van wat er aan de hand was markeert zijn debuut als dichter.

Aanvang 20:30 uur, deur open 20:00 uur
Entree: 10 euro / 5 euro voor vrienden, studenten, stadspashouders
Reserveren kan hier

Geen opmerkingen: