woensdag 18 april 2012

20 april 2012: De club: goedgeorganiseerde waan?


Presentatie nieuwe nummer Dietsche Warande en Belfort Met: Atte Jongstra, Bart Vervaeck, Ingrid Hoogervorst, Maarten van der Graaff, Huub Beurskens, Rob Schouten, Meinbert Gozewijn van Soest, Lies van Gasse, Anna van Leeuwen en Marjolijn Februari.

Op vrijdag 20 april nodigen DW B, Perdu, deBuren en hard // hoofd u uit op een bonte Clubavond in Amsterdam.

'De professionele Elvis-imitatoren – er schijnen er meer dan 40.000 op de wereld rond te lopen – komen elk jaar in telkens een andere stad in de VS bijeen; de Harley Davidson-rijders aan deze en gene zijde van de Atlantische Oceaan vormen netwerken met uiterst ingewikkelde regels; de rozenkwekers van alle landen 2leven teruggetrokken achter de onzichtbare muren van een goedgeorganiseerde waan.’ (Peter Sloterdijk geciteerd in DW B)

De diversiteit van de ‘goedgeorganiseerde waan’ is schier oneindig: de moustache-club, de club van zonderlinge zakenlui, de rederijkerskamer, de literaire club, de malaga club... Wat definieert een club? Waarin verschilt een club van een genootschap of een vereniging? Waar komt de aversie en waar de aantrekkingskracht van de club vandaan? Waarom zijn er zoveel clubs? Hoe gevaarlijk is een club? En kunnen we wel buiten een club denken? Het nieuwe nummer van DW B behandelt het fenomeen cluben presenteert vele examples geschreven door uiteenlopende auteurs.

De avond in Perdu is een combinatie van voordrachten uit en nieuwe lezingen naar aanleiding van het nummer. Dichters, schrijvers en kunstenaars geven op geheel eigen wijze invulling aan het begrip ‘club’, door voordracht in woord en in beeld, door ervaring en reflectie, door pro- of anti-club te zijn.

De Club-editie werd samengesteld door Atte Jongstra en Bart Vervaeck. Ook in dit nummer: de voorpublicatie van de citybooks van Saskia de Coster over Skopje, en van Erik Lindner over Charleroi. Voor meer informatie, zie: http://www.city-books.eu/nl

Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur. Reserveren kan via het webformulier op de webstek van Perdu. Die vindt u hier, en eenmaal daar even naar beneden scrollen voor het reserveringsformulier.
Entree: 5 euro (gratis toegang voor bezoekers Achter de Verhalen IV)

Geen opmerkingen: