vrijdag 9 december 2011

16 december 2011: Een onmaatschappelijk gebaar - over Ele d'Artagnan

Met: Ella Arps, Lucas Hüsgen, Alberto Felicetti, Martijn den Ouden en Anne Vegter

Een rusteloze zoektocht naar zijn ware afkomst, een geïsoleerd leven aan de zelfkant afgewisseld met een mondain bestaan in Italiaanse artistieke kringen, een jarenlange carrière als figurant bij regisseur Fellini (die meer door d’Artagnan beïnvloed heette te zijn dan andersom), en de schepper van een uniek en moeilijk classificeerbaar beeldend oeuvre: het leven van Ele d’Artagnan – kunstenaarsnaam van Michele Lombardi – was turbulent en vol mythes.

Pas na zijn dood ontdekt, maar inmiddels aangekocht door het MoMA in New York, wordt het werk van d’Artagnan wel gerekend tot wat art brut of outsider art is gaan heten, oftewel kunst die een marginale plaats inneemt ten opzichte van de bestaande stijlen en vormen. De makers ervan zijn vaak maniakale eenlingen die zich onttrekken aan de dominante artistieke cultuur.

Perdu laat een nieuw publiek kennismaken met d’Artagnan, en verbindt de art brut in een reeks avonden met de literatuur. Ella Arps, galeriehouder en hoeder van het werk van d’Artagnan verzorgt een introductie op het leven en werk van de kunstenaar.

Daarnaast vroeg Perdu twee auteurs om zich met Ele d’Artagnan te engageren. Een van hen is Martijn den Ouden, naast dichter ook beeldend kunstenaar. Hij reageert op de tekeningen en schilderijen. De avond wordt afgesloten met een filmportret van d’Artagnan, gemaakt door Alberto Felicetti.

Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur.
Reserveren kan via het webformulier op de site van Perdu.

Geen opmerkingen: