woensdag 20 april 2011

22 april: De sprong van Empedocles

Met o.a.: Steve van Beek, Kester Freriks

Empedocles van Acragas was wijsgeer, dichter, arts, staatsman, waterbouwkundige en waarschijnlijk nog meer. Volgens een van de bekendere filosofenverhalen van Diogenes Laërtius sprong hij in de Etna om te bewijzen dat hij een god was geworden, volgens anderen om de in zijn ogen goddeloze maatschappij samen te binden. Een van zijn sandalen werd echter door het vuur teruggeworpen.

Het is zonder twijfel deze sprong die de dichters Friedrich Hölderlin en Matthew Arnold heeft beziggehouden. Hoewel zijn beweegredenen telkens anders worden voorgesteld, is Empedocles de literatuur ingegaan als een tragisch figuur. Waarom kon Hölderlin na drie pogingen zijn drama Der Tod des Empedokles toch niet voltooien? Is het onmogelijk Empedocles te volgen? En hoe zit het met die sandaal? Dit soort vragen zullen ter sprake komen tijdens deze avond over politiek, filosofie en de grenzen van het drama.

Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur

Echter? Of er ook nog uitleg komt over het woord echter in de eerste alinea van deze aankondiging, daar zou ik geen gif op innemen.
Reserveren kan via deze sandaal.

Geen opmerkingen: