maandag 8 februari 2010

Vrijdag 12 februari: Met de beoordelende blik gaat altijd iets verloren

De receptie over Plateau van Nickel van Duijvenboden

Met: Maarten Coolen, Nickel van Duijvenboden, Michaela Frühwirth, e.a.

In de recent verschenen novelle Plateau van Nickel van Duijvenboden (Amsterdam, 1981) staat de vraag hoe we onze omgeving waarnemen centraal. Twee onderzoekers bivakkeren tijdens de Koude Oorlog een jaar lang op een ijsschots. Hun wetenschappelijke blik op het Arctische landschap is tussen hen onderwerp van discussie. Gebeurtenissen op de ijsschots dwingen de onderzoekers het idee op te geven dat ze slechts transparante observanten zijn: hun persoonlijke aanwezigheid blijkt wel degelijk van belang te zijn voor de waarneming.

In Plateau komen literatuur, theorie over de waarneming, kunstkritiek en een visie op wetenschap samen. Perdu vroeg uiteenlopende sprekers uit deze vakgebieden om te reageren op de novelle.

Michaela Frühwirth is beeldend kunstenaar en was onder andere resident aan de Rijksacademie van beeldende kunsten. In haar tekeningen, die het midden houden tussen abstract en figuratief, onderzoekt ze hoe we onze omgeving waarnemen. Maarten Coolen verricht cultuurfilosofisch en wijsgerig-antropologisch onderzoek en is docent Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Hij zal de novelle van Nickel van Duijvenboden bespreken in het licht van de filosofie van Maurice Merleau-Ponty.

Aanvang: 20.30; deur open: 20.00 Reserveren kan via het formulier op de Perdu-website, klik hier

Geen opmerkingen: