dinsdag 23 september 2008

26 september 2008: De receptie van 'Zes wenken voor muggen aan de deur' van Peter van Lier

Met o.a.: Peter van Lier, Martin Reints, Han van der Vegt, Charlotte Mutsaers (o.v.)

Als een leeuw kon praten zouden wij niet begrijpen wat hij zegt, zegt een beroemd filosoof. Wat leeuwen van deze opvatting vinden is niet bekend. Misschien wel heel beledigend. De filosoof wil iets over begrijpen zeggen maar verbant daarmee, en passant, de koning van het dierenrijk naar de marge. Alsof we zelf zo helder zijn! We moeten het probleem omkeren: als wij tegen dieren praten, hoe begrijpelijk kunnen wij dan blijven?

Zes wenken voor muggen aan de deur is de opvallende titel van de meest recente bundel van Peter van Lier, vorig jaar verschenen bij Van Oorschot. Op allerlei manieren tast de dichter in dit werk zijn relatie tot het dierenrijk af. Daarvoor gebruikt hij het enige middel dat de dichter heeft, maar dat middel is tegelijk een punt waarop wij ons het meest van de dieren onderscheiden: de taal. Geschreven taal, nota bene. En Van Lier gebruikt die taal juist op een manier die zo ver mogelijk van de dierentaal afstaat. In plaats van de taal op zijn Blonks te ontleden tot oergeluiden voert Van Lier de complexiteit van de zinsbouw hoog op - veel gedichten bestaan uit één lange volzin vol van de meest merkwaardige wendingen. Alsof de dichter helemaal door de taal heen gaat in de hoop dat als hij er aan de andere kant uitkomt, hij daar een intelligent gesprek met een gaasvleugelige of platvis aan zou kunnen knopen. Schijnbaar ongepast is de eloquentie waarmee hij de dieren niet alleen beschrijft in het dagelijkse leven of hun functie in De Bijbel analyseert, maar ook direct aanspreekt of ‘wenken’ geeft; de bundel culmineert zelfs in een serie sollicitatiebrieven “Betreffende een functie in het dierenrijk”.

Bij deze Receptie-avond nodigt Perdu dichters en wetenschappers uit om te bespiegelen op de bundel, onder wie dichter Martin Reints, die ook een andere wereld in het alledaagse lijkt te zoeken, en (onder voorbehoud) schrijver en dierenliefhebber Charlotte Mutsaers. Dieren heeft Perdu niet bereid kunnen vinden de dichter van repliek te dienen; namens hen zal dichter Han van der Vegt, die ervaring heeft met onmogelijke taal, reageren op de bundel. Van Lier zelf opent en sluit met voordracht.

Vrijdag 26 september. Aanvang: 20.30, zaal open: 20.00

1 opmerking:

Jos de Jong zei

Eloquentie...? Bedoelt u soms welsprekendheid?