vrijdag 12 september 2008

19 September 2008: Buitenbeens: Uitgeverij Voetnoot

Met: Anneke Pijnappel, Henrik Barends, Martin de Haan, Rokus Hofstede, Jan Pieter van der Sterre, Edgar de Bruin, Hank Geerts, Kees Mercks, Irma Pieper, Filip Topol, Hans van Pinxteren (o.v.), Andrea Voigt, Wineke de Boer en Arnold-Jan Scheer.

De verbeeldingskracht is de koningin van het ware…” Charles Baudelaire

"In het licht van alle omstandigheden vraag ik mij wel eens af of de dagen van de kleine uitgever niet geteld zijn” verzuchtte de gerenommeerde Haagse gentleman-uitgever L.J.C Boucher in 1946. Maar wat hij zelf karakteriseerde als “de maniakale neiging om dwars tegen alle zakelijke overwegingen in toch steeds weer boekjes te maken” bleef tot op de dag van vandaag bestaan. Kleine maniakale uitgevers die tegen alle zakelijke overwegingen in boekjes blijven maken zijn er nog steeds. Wat een geluk.

Van oudsher geeft Perdu aandacht aan literatuur die het schelle licht van de commercie slecht verdraagt, buitengewone literatuur die glanst en intimiteit behoeft, die verbeeldingskracht en stamina van de lezer vraagt. En vanaf haar prille begin wijdt Perdu avonden aan de uitgevers van dergelijke literatuur. Vanuit deze traditie vroegen we, als feestelijk begin van het seizoen, Uitgeverij Voetnoot ons een blik te gunnen op haar fonds. Een fonds waarin de verbeelde werkelijkheid zegeviert. Dit in de geest van Charles Baudelaire, wiens kunstkritieken de basis vormen van het fonds.

De uitgevers van Voetnoot vertellen ons wat hen beweegt en wat het karakter van het fonds uitmaakt. Vertalerstrio Marjan Hof (Martin de Haan, Jan Pieter van der Sterre, Rokus Hofstede) leest passages voor uit de serie PERLOUSES en licht haar keuze toe. Zo ook de vertalers van de reeks MOLDAVIET (korte Tsjechische verhalen). Verder lezen Voetnootdichters voor en redacteur Andrea Voigt verantwoordt haar keuze van de dichters. Martin de Haan presenteert de avond en leidt het gesprek.

Vrijdag 19 september, 20:30 uur. Reserveren aanbevolen.

1 opmerking:

Jos de Jong zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.