zondag 15 juni 2014

Vrijdag 20 juni 2014: Nieuwe poëzie uit Rusland #4: de Russische underground

Met: Dennis Ioffe, Robbert-Jan Henkes en Matthijs Ponte en Pavel Arsenev

Wat is de maatschappelijke en politieke rol van poëzie in het Rusland van nu? Tijdens de laatste avond in de reeks over poëzie in Rusland staat een viertal dichters uit de Petersburgse underground centraal: Aleksandr Skidan, Dmitri Golynko, Pavel Arsenev en Roman Osminkin. Wat zij met elkaar gemeen hebben is dat ze kunst, theorie en politiek activisme met elkaar verbinden.

Zo is Skidan actief binnen het kunstcollectief Chto Delat, ontleedt Golynko in zijn poëzie de taal van Poetinisme en kapitalisme, was Arsenev een van de drijvende krachten achter de studentenprotesten tegen Poetin en is Osminkin lid van de groep Poetry Actionism, dat teruggrijpt op de directe actie van kunst-terrorist Aleksandr Brener, bekend van het dollarteken dat hij op het schilderij Suprematisme van Malevitsj spoot in het Stedelijk Museum van Amsterdam.

Dennis Ioffe
, werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Gent, introduceert het werk van Aleksandr Skidan (1965) en Dmitri Golynko (1969) en gaat in op de unieke plek van Petersburg in de Russische experimentele literatuur.

Pavel Arsenev
(1986) en Roman Osminkin (1979) zijn vertegenwoordigers van een jongere generatie, die tot wasdom kwam tijdens het presidentschap van Vladimir Poetin. Arsenev zal spreken over zijn activiteiten als dichter en activist in het contemporaine Rusland.

Robbert-Jan Henkes (1962), bekend als vertaler (samen met Erik Bindervoet) van Ulysses en Finnegans Wake van James Joyce, maar ook vertaler van Russische literatuur, tekende voor de vertalingen en draagt voor.

Dichter, filosoof en activist Matthijs Ponte (1982), tenslotte, reageert met eigen werk.

Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur,
Entree: 10 euro / 5 euro (voor vrienden, studenten en stadspashouders)
Reserveren kan hier

Geen opmerkingen: