maandag 17 februari 2014

21 februari 2014: Schrijvend onderscheppen - Luisteren als artistieke praktijk

Met: Toine Horvers (via audio), Maarten van der Graaff en Tom Willaert


Hoe klinkt een literatuur die behalve geschreven ook geluisterd is? Er zijn schrijvers voor wie luisteren minstens zo belangrijk is als schrijven. Sterker nog, voor wie het schrijfproces volledig in het teken staat van taal die gehoord, afgeluisterd of toevallig onderschept is. Zij zien zichzelf als medium, als doorgeefluik, meer dan als de unieke makers van hun werk. Ze cultiveren geen zelfexpressie maar ontvankelijkheid voor het andere. Deze avond gaat over de teksten van deze schrijvers en hun materiaal - de alomtegenwoordige ruis van radio en tv bijvoorbeeld, maar ook juist het ongehoorde geluid van een wereld voorbij het bekende.


Toine Horvers is schrijver en kunstenaar. In zijn boeken Mei en Chartres (2013) zet hij geluiden van vogels en geroezemoes in de kerk van Chartres om in taal, zonder daarbij gebruik te maken van voor de hand liggende expressieve middelen. Zo wil hij de autonomie van klank zo dicht mogelijk naderen.

Maarten van der Graaff is dichter. In 2013 debuteerde Van der Graaff met de bundel Vluchtautogedichten, waarin Spicer een van de belangrijkste invloeden is.

Tom Willaert is doctorandus aan de K.U. Leuven waar hij aan een FWO-project onder begeleiding van prof. Sascha Bru werkt. Hij onderzoekt de receptie van de fonograaf en grammofoon in het denken over wat literatuur is in de Lage Landen tussen 1877 en 1950.


Aanvang 20:30 uur
Zaal open 20:00 uur

Entree: 10 euro / 5 euro (met vrienden-, studenten- en stadspas)
Reserveren kan hier

zaterdag 15 februari 2014

17 februari 2014: Melle Hammer || Lalala (i.s.m Terras)

Op maandag 17 februari wordt in Perdu op feestelijke wijze gepresenteerd: 

Lalala 

door

Melle Hammer 


Op het programma staan onder andere een inleiding van schrijver en kunstenaar Miek Zwamborn, het monodrama The Giving van Melle Hammer door acteur Chris Junge, poëzie van Sasja Jansen en klankgedichten van Jaap Blonk. De presentatie komt tot stand in samenwerking met TERRAS, tijdschrift voor kunst en literatuur.

De publicatie LaLaLa van ontwerper Melle Hammer draagt de ondertitel(s): Typografie, Centrifuge en Grootboek. Het is een woest ogende maar precieze collage van observaties, werkstukken en intieme ervaringen met betrekking tot die rare wriemels die wij letters noemen en hoe die - mits goed gerangschikt - een brug kunnen vormen van de hand van een auteur naar het hoofd van een lezer. In dit boek vinden teksten, gedachten en anekdotes van Hammer een plek naast samenwerkingen in woord en beeld met beeldend kunstenaars Jill Magid (USA), Connie Dekker (NL), letterontwerper Yara Khoury (Beirut), klankdichter Jaap Blonk en ontwerper Katinka Neyen (D) en méér. Er staat een vers in van dichter K. Michel (NL), een broodrecept van grafisch ontwerper Charles Melcher (USA) en er is een bijdrage van letterconservator David Shields (USA).


Melle Hammer (1956) is grafisch ontwerper in de breedste zin van het woord. Zijn werk beweegt zich tussen kunst, design en reclame. Typografie, toneelbeelden voor opera, meubels en industriële producten zoals een prijswinnende vouwkoffer, (vouwkoffer.nl). Ook als schrijver en boeksamensteller doet hij vooral wat nodig is en laat wat hij niet kan.
LaLaLa  wordt eind januari 2014 verwacht en verschijnt in een oplage van 500 exemplaren. Het is te bestellen bij Melle Hammer, via een bericht naar xc2me@xs4all.nl of +31(0)20-6239702. Lalala is ook verkrijgbaar via tijdschriftterras.nl


€ 30,00 |  verschijningsdatum 1 februari |  Nederlands en Engels | ISBN 978-90-5188-097-7| genaaid en gebonden met stofomslag en los ingestoken katern van 16 pagina’s | 244 pagina’s | 170x240 mm | geïllustreerd | ontwerp Melle Hammer | met steun van het Mondriaan Fonds | het papier is van Igepa.

Aanvang: 20:30u.
Zaal open: 20:00u.
Entree: Gratis.


vrijdag 14 februari 2014

15 februari 2014: DW B: Presentatie Land Art-nummer

Astrid Lampe, foto: Leo van der Noort

De bollen zijn heel decoratief aan de vijver

Op zaterdag 15 februari presenteert literair tijdschrift DW B  met het Land Art-nummer een uniek Gesamtkunstwerk:
 
Gastredacteur Astrid Lampe vroeg twintig dichters om bij te dragen aan een tekstueel landschap waarin de eenheid van het gedicht en het ego van de dichter worden gebruikt als compost om de poëzie op te laten bloeien.

Kom luisteren naar veel poëzie, kritische interventies, interviews en een panelgesprek. Dichters en critici van dienst zijn, naast Astrid Lampe, ook:

Arno van Vlierberghe, Patrick Bassant, Jeroen Dera,
Jeroen van Rooij, Kila van der Starre,
Laurens Ham, Rozalie Hirs, Paul Bogaers, Frank Keizer,
Martijn den Ouden, Arnoud Rigter, Peter Smink en Jaap Blonk
.

Moderator: Willem Bongers-Dek.

Film: Dorian Robert
lees meer

Aanvang: 20:00 uur; zaal open: 19:30 uur

Entree: Gratis* Reserveren aanbevolen!
Reserveren kan via de website van deBuren.

zondag 9 februari 2014

14 februari 2014: Vers van het mes #28

Met: Saskia de Jong, Wout Waanders, Arno van Vlierberghe en Daan Overgoor (muziek).

Al sinds 2003 nodigt Perdu nog niet gedebuteerde dichters uit om uit eigen werk voor te dragen en te reflecteren op hun dichterschap. Dat gebeurt tijdens de programmareeks Vers van het Mes. Sinds de vijfentwintigste editie is deze serie een internationale reeks met afleveringen in Amsterdam en Gent, georganiseerd door Perdu, het Poëziecentrum en deBuren.

Vers van het Mes is geen poetry slam, geen open podium, geen wedstrijd. De deelnemers krijgen de tijd en de gelegenheid zich uitgebreid te presenteren. Dit doen ze middels poëzievoordrachten en het uitspreken van een kleine poëtica over hun werk, het poëzielandschap en hoe ze zichzelf daarin zien.

We nodigen voor elke editie onontdekte Vlaamse en Nederlandse dichters uit. Daarnaast is er telkens een dichter te gast die optrad tijdens een van de vorige edities en inmiddels een indrukwekkend oeuvre heeft opgebouwd. Wout Waanders (NL) en Arno van Vlierberghe (BE) stellen zich voor met voordracht en een kleine poëtica; 'oudgediende' Saskia de Jong vertelt hoe haar werk en poëtica zich ontwikkeld hebben sinds ze bij Vers van het Mes #5 optrad in 2004. Daan Overgoor verzorgt de muziek.

Saskia de Jong is dichter. Van haar verschenen de dichtbundels zoekt vaas (2004), resistent (2006), De Deugende Cirkel (2010) en Résistent (2011). Daarnaast schrijft zij hoorspelen en digitale gedichten. In het voorjaar van 2014 wordt haar nieuwe bundel Het jaagpad op en af verwacht.

Wout Waanders (1989) schrijft poëzie. In 2008/2009 was hij campusdichter van de Radboud Universiteit en vorig jaar won hij de Poëzieprijs van de Stad Oostende, de grootste prijs voor één gedicht van België. Tevens is hij hoofdredacteur van het literaire tijdschrift Op Ruwe Planken. Hij heeft voorgedragen op literaire festivals als Onbederf'lijk Vers, Manuscripta, Gedichtenbal, Zwarte Cross en het Wintertuinfestival.

Arno van Vlierberghe (1990) woont in Brussel, schrijft in Gent. Hij publiceerde enkele gedichten in Het Liegend Konijn, en treedt samen met zijn dichterscollectief Omfloerst geregeld op in Vlaanderen. In 2012 stond hij onder andere op het podium van Poëzienacht Brugge en Relics Kunstenfestival in Antwerpen.

Daan Overgoor
groeide op in Drenthe en studeerde Muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In 2004 won hij de jongeren literatuurprijs van Helmond. Hij heeft in verschillende bandjes gespeeld - van emocore tot funural blues - en is op dit moment actief in de band Spilt Milk. Vanavond zingt hij solo zijn poëtische Nederlandstalige nummers.

Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur.
Entree: 10 euro / 5 euro (met vrienden-, studenten- en stadspas)

Reserveren kan hier.

vrijdag 7 februari 2014

8 februari 2014: Boekpresentatie || Thomas Blondeau: Mijn Beste Gedicht Dat U Nooit Zult Lezen

Mijn Beste Gedicht Dat U Nooit Zult Lezen


Zaterdag 8 februari vindt in Perdu de presentatie plaats van

Mijn beste gedicht dat u nooit zult lezen

een keuze uit de nagelaten poëzie van de jonggestorven schrijver

Thomas Blondeau


Op 19 oktober 2013 overleed de romanschrijver op vijfendertigjarige leeftijd. Maar weinigen weten dat hij naast romans ook prachtige gedichten schreef. Als eerbetoon aan deze jonggestorven schrijver is er een keuze gemaakt uit zijn nagelaten poëzie. Het cahier bevat ook de tekst ‘Mijn beste gedicht dat u nooit zult lezen’ van Thomas Blondeau die september 2010 werd gepubliceerd op cobra.be, en een nawoord van Ellen Deckwitz.
lees meer


Aanvang: 20:30uur; zaal open: 20:00 uur
Entree: Gratis.


zaterdag 1 februari 2014

7 februari 2014: Nieuwe poëzie uit Rusland #1

Visuele Poëzie van avant-garde tot nu

Met Helen White, Eric Metz en Willem Weststeijn

 
In 2014 organiseert Perdu een serie programma’s over hedendaagse Russische poëzie. De eerste avond in de reeks gaat over de rijke maar in Nederland in veel opzichten onderbelichte traditie van Russische visuele poëzie. Visuele elementen, het samenspel tussen tekst en beeld maar ook het teken als beeld deden hun intree met het Cubo-Futurisme. In 1912 proclameren David Burliuk, Aleksej Kroetsjonych, Vladimir Majakovskij en Velimir Chlebnikov in hun manifesto Een klap in het gezicht van de smaak van het publiek het begin van een nieuwe taal. Het Cubo-Futurisme rust op vier pilaren:     

1. Op het vergroten van de omvang van de woordenschat met willekeurige en afgeleide woorden (Woordvernieuwing).

2. Op een onverzoenlijke haat jegens de taal die tot aan hen toe heeft bestaan.

3. De door u uit berkentwijgen gevlochten krans van goedkope roem met afschuw van het trotse voorhoofd te rukken.

4. Op de aardkluit van het woord 'wij' te staan midden in een zee van gefluit en verontwaardiging.  


En als er vooralsnog ook in onze regels de vuile vlekken van uw ‘gezond verstand’ en ‘goede smaak’ zitten, dan flitst daarin toch reeds voor het eerst de Bliksem van de Nieuwe Komende Schoonheid van het Zelfstandige (op zichzelf staande) Woord.’

Die vernieuwingsdrift van de historische avant-garde werd later, onder Stalin’s doctrine van het socialistisch realisme, gekaapt en in ‘getemde’ vorm geïnstrumentaliseerd voor ideologische doeleinden. Tegelijkertijd met deze autoritaire toe-eigening kwam er verzet op gang. De strijd gaat daarbij niet alleen om de autonomie van het woord, maar ook om de autonomie van het beeld en de beeldtaal. Perdu traceert deze ontwikkelingen door te vragen hoe deze beeldtaal door dichters en staat wordt ingezet, en opnieuw kan worden toegeëigend.
Willem Weststeijn leidt de avond in en zal verder ingaan op werk van Ry Nikonova, Sergej Sigej en Sergej Birjukov. Erci Metz vertaalde voor deze avond visueel werk van Sen-Senkov, Gornon en Voznesenskij. Tot slot geeft Helen White een reactie vanuit hedendaags perspectief.

Willem Weststeijn is emeritus hoogleraar Slavistiek en Chlebnikov-specialist. Hij introduceerde het werk van Chlebnikov in Nederland met een in 1986 verschenen bloemlezing en publiceerde o.a. over de poëtische taal van het Russische symbolisme en futurisme.

Eric Metz is vertaler en als universitair docent Slavische Letteren werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Hij vertaalde o.a. werk van Dimitrix Lazoetkin, Sergeij Prokofjev en Andreij Voznesenskij. Metz heeft bijzondere belangstelling voor  modernistische poëzie uit Tsjechië en Rusland, poëzievertalingen en de receptie van Westerse poëticale tradities in de Slavische wereld. Voor Perdu vertaalde hij nieuw werk van Sen-Senkov. 

Helen White is dichter en beeldend kunstenaar. Als medeoprichtster van het Belgische collectief krikri organiseerde ze tentoonstellingen, workshops en festival over experimentele cross-over-poëzie. Haar installaties en performances waren op festivals in binnen- en buitenland te zien. White publiceerde in verschillende literaire tijdschriften en bracht twee chapbooks uit. Tevens leverde ze een bijdrage aan de anthologie The Last Vispo Anthology: Visual Poetry 1998-2008. Helen White woont en werkt in Gent. 

Aanvang: 20:30 uur; zaal open: 20:00 uur

Entree: 10 euro / 5 euro (met vrienden-, studenten- en stadspas)
Reserveren kan hier