maandag 25 juni 2012

29 juni 2012: Back to No Future

Met Ton Lebbink, Arthur Lava, Irun Scheifer, Jeroen van Rooij & Menno Wigman en zijn band The Uncool.

    ‘De Verloren Tijd’ was eerder een alibi dan een boekwinkel. Een alibi om loopbaankeuzes met ernstige consequenties uit te stellen. Een alibi voor mensen om ergens binnen te lopen zonder te hoeven toegeven dat ze om een praatje verlegen zaten. Een alibi, vooral, om te leven alsof er in de wereld niet veel belangrijkers bestond dan boeken.
    - Chris Keulemans in De Gids, februari 2009

Wat mogen we van de literatuur verwachten nu Nederland economisch af lijkt te stevenen op een periode die nog het meeste gelijkenis vertoont met die van begin jaren tachtig? En wat van de politiek en filosofie? Toen de crisis nog een krisis was, de economie nog ekonomie heette en de Partij van de Arbeid het kapitalisme nog wilde afschaffen, bloeide de literatuur, kunst en muziek. Ook Perdu, toen nog ‘De Verloren Tijd’, opende toen voor het eerst de deuren.

Ter afsluiting van het literaire seizoen Rockt Perdu the Casbah en keert terug naar zijn beginjaren om te zien wat er toen van de DIY-drukpersen rolde aan politieke verbeelding, literaire kracht en muzikale agressie. Wat is er nog over van alle activiteit van toen? Hoe verhoudt de Occupy-beweging zich tot activisten in de jaren tachtig? Wat gebeurde er in de literatuur terwijl de krakers op de brandende barricades sprongen en de tieners de scholen uitliepen omdat daar toch geen toekomst te halen was?

Deze vragen staan centraal in een aantal lezingen en voordrachten. Na afloop van het programma zal het podium worden overgenomen door Menno Wigman en zijn band The Uncool. Daarna dansen we de nacht in. Tot er weer een toekomst is.

Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur.
Reserveren kan via het formulier op de website van Perdu, klik daarvoor hier en ga daar iets naar beneden.

zondag 17 juni 2012

22 juni 2012: Poëzie in Gebarentaal

Met: Wim Emmerik, Joke Schuit, e.a.

De poëzie is bij uitstek een medium dat gedragen wordt door de zintuiglijkheid. De klank van rijm of alliteratie, van klinker en medeklinker, herhaling of afbreking: stuk voor stuk zintuiglijk. De poëzie stamt af van de orale traditie en lijkt zelfs in haar geschreven vorm nog uitgesproken te willen worden. Wat gebeurt er nu als dit niet meer kan, als de gesproken taal ontbreekt? Deze avond kunnen we dat zien door te kijken naar de poëzie in de Nederlandse Gebarentaal.

http://perdu.nl/userfiles/image/sign_language.png

Tot eind vorige eeuw was het verboden om op scholen de gebarentaal te gebruiken. De doven werden onderwezen in het liplezen en het spreken. In de jaren ’80 veranderde dit en kwam het onderwijs in gebarentaal op. Ook werden er woordenboeken ontwikkeld en zo ontstond er voor het eerst de mogelijkheid van een volwaardige taal. Ook in deze taal bestaat het poëtische en werkt het gedicht zich naar de voorgrond. Nu echter zonder klank, maar in beweging, beeldend en gebaard.

Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur.
Reserveren kan via het formulier op de website van Perdu, klik daarvoor hier en ga daar iets naar beneden.

woensdag 13 juni 2012

16-17 juni 2012: Nacht van de Lange Verzen



Met: René Huigen, Arie Boomsma, Xavier Roelens, Kurt De Boodt, Kees ‘t Hart, Samuel Vriezen, Han van der Vegt, Lucas Hüsgen, Maria van Daalen, Joost Zwagerman, Krijn Peter Hesselink, Maarten van der Graaff, Lucebert, Martinus Nijhoff en anderen.

Van zeven uur 's avonds tot zeven uur 's ochtends, een half etmaal lang, zal in Perdu de poëzie klinken. Er worden weer lange gedichten geschreven. Gedichten die de mogelijkheden van de vorm uitproberen voor deze tijd, met een onderwerpskeuze die vaak nadrukkelijk modern is. En in tegenstelling tot het korte, persoonlijke werk met een veelal openbaarder en collectiever karakter. Tijd voor een overzicht. Kom en wijd met Perdu de nacht aan het lange gedicht.


Film Nacht van de Lange Verzen Eefje van Boxtel.

I.s.m. Het Nederlands Letterenfonds en Nuit Blanche Amsterdam.

Aanvang 16 juni 19:00 uur.
Afsluiting 17 juni 07:00 uur.

Toegang 15 euro (passe-partout Nuit Blanche Amsterdam), 10 euro (regulier) of 5 euro (studenten- en vrienden)

Reserveren voor deze nacht kan via het formulier op de website van Perdu. Klik daarvoor hier en ga daar omlaag tot het formulier in beeld komt.

donderdag 7 juni 2012

8 juni 2012: Het kind als mythe


Met: Simone Roerig, David Sneek en Gerard Beentjes

Het kind is vaak beschouwd als een puur en onbevangen wezen. Vanuit de Romantiek heeft dit zijn maatschappelijke weerslag gekregen in hoe kinderen tegenover anderen gepositioneerd zijn. Ook heeft de veronderstelde puurheid als inspiratie gediend voor kunstenaars als Klee of de Cobra-beweging.

Hoe zijn kritieken en recente theoretische stromingen van invloed op het kind-beeld? Hoe is dit kind-beeld eigenlijk? Is het kind tegenwoordig (weer) een kleine volwassene, waarmee gelijkwaardig onderhandeld wordt? Welke betekenissen krijgen creativiteit en oorspronkelijkheid in relatie tot het kind? Door middel van analyse en voordracht wordt tijdens deze avond onderzocht hoe de hedendaagse literatuur en kunsten de verbeelding van het kind verbeelden.


Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur
Reserveren kan via het webformulier op de site van Perdu. Klik daarvoor hier en ga daar iets naar beneden.

maandag 4 juni 2012

7 juni 2012: Presentatie Dear world, fuck off, ik ga golfen van Frank Keizer

Maarten van der Graaff, Martijn den Ouden en Maartje Smits dragen voor uit de reeks en reageren erop. De auteur leest voor.

Dear world, fuck off, ik ga golfen is reportage, sociologische trip, afschrikwekkende kreet en aanval op de poëzie ineen. Zo blijkt de volledige mens vernoemd naar een eiland voor de kust van Florida, loopt iemand over naar de dark side van de postmoderniteit en wordt de geschiedenis ‘niet in haar meesterwerken, maar in haar grensgevallen’ bestudeerd. Ten grondslag aan dit alles ligt één vraag van Barrett Watten: “Are we in a dire situation, or do we have a relatively comfortable life?”

Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur
Toegang gratis