Met: Inge Braekman, Anneke Brassinga, Rozalie Hirs, Maud Vanhauwaert en Samuel Vriezen.
Uitgeverij Het balanseer bundelde het vijfdelige poëtische meesterwerk De weg naar Egypte van Gertrude Starink voor het eerst in één band. De strenge symmetrie, de klassieke poëtische taal en de mythologische sfeer maken Starinks poëzie tot één van de meest eigenzinnige en intrigerende oeuvres in het Nederlands.
De verschijning van de herdruk is voor Perdu een reden om het werk van Starink nader te onderzoeken middels voordracht en gesprek. Daarom nodigde Perdu in samenwerking met uitgeverij Het balanseer en deBuren een vijftal dichters uit:
Inge Braekman debuteerde in 2009 met de bundel Beeltenissen.
Anneke Brassinga is dichter en vertaler. Ze schreef 10 bundels, waarvan de meest recente in 2010 verscheen onder de titel Ontij.
Rozalie Hirs is dichter en muzikant. Haar meest recente bundel is Geluksbrenger.
Maud Vanhauwaert debuteerde in 2011 als dichter met de bundel Ik ben mogelijk.
Samuel Vriezen is dichter en muzikant. Zijn bundel 4 Zinnen verscheen in 2009 bij uitgeverij Wereldbibliotheek.
Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur. Reserveren kan via het formulier op de website van Perdu. Klik hier, en scroll eenmaal daar een stukje naar beneden.
Met: Rozalie Hirs, Samuel Vriezen, Saskia Pieterse, Martijn Knol, Cin Windey en Matthijs de Ridder.
Getergd door het lage niveau van de Nederlandse poëzie en poëziekritiek begint Jeroen Mettes in juli 2005 het weblog Poëzienotities. Zijn inzet is hoog. Alles wat hij verschrikkelijk aan Nederland vindt, is volgens hem gesublimeerd in zijn poëzie - en de poëzie moet van die verschikkingen gezuiverd worden. Hoe wil hij dat doen? In de eerste blogpost schrijft hij:
"Een taal en een traditie wurg je niet door de Amerikanen aan te roepen (poëzie te verwarren met rappen zonder flow bijvoorbeeld) of simpelweg te negeren (helaas!). Een traditie wurg je alleen door op haar naakte, slapende lijf te gaan zitten (want zelfs slapend droomt ze jouw dromen), zodat ze geen kant op kan. En als er dan nog lucht uitkomt noemen we dat een verademing. Dus ik ga in deze ruimte recente bundels bespreken."
Van een plek waar individuele bundels besproken worden, groeit het blog al snel uit tot een verzamelplaats van korte essays over politiek, filosofie en – vooral – literatuur. Al zijn blogposts zijn doordesemd van het besef dat poëzie ertoe doet, zonder dat echter eenvoudig kan worden aangegeven wat het belang van poëzie is.
De ronduit polemische toon en de eruditie van de stukken trekken al snel de aandacht van enkele poëzieliefhebbers die in de comments reageren op Mettes controversiële stellingnames. Zijn bekendheid in literaire kringen breidt zich langzaam uit. Maar in september 2006, nog geen anderhalf jaar nadat hij het blog is begonnen, pleegt Mettes zelfmoord.
In het voorjaar van 2011 publiceerde De Wereldbibliotheek een tweedelige cassette van Mettes' werk. Het eerste deel heet N30 en bevat het lange prozagedicht van Mettes. Het tweede deel heet Weerstandsbeleid en bevat twee kortere reeksen gedichten, essays en een ruime selectie uit Mettes' veelgelezen blog.
Afgelopen november organiseerde Perdu een avond over N30. In februari stond juist Weerstandsbeleid centraal: zes critici en dichters bespraken elk een kernbegrip uit Mettes' kritische werk, van ‘kleinkunstpoëzie’ tot ‘ontroering’, van 'closure' tot ‘seculier verlangen’, waardoor uiteindelijk een klein vademecum bij Weerstandsbeleid ontstond.
Wegens het succes van de avonden en de rijkdom van Mettes' werk, organiseert Perdu nu een derde avond rondom Weerstandsbeleid. Op deze avond wil Perdu het Mettes-Lexicon waaraan we in februari begonnen zijn, uitbreiden door andere dichters en critici nieuwe lemma's uit Weerstandsbeleid te laten schrijven.
Zaal open 20:00 uur; aanvang 20:30 uur. Reserveren kan via het webformulier op de site van Perdu. Als u hier klikt wordt u daar naartoe doorgelinkt.
Met: Annelies Doom, Arjan Brentjes, Astrid Lampe, Bette Adriaanse, Dante Boon, Femke Schaap, Kees de Haan, Lotje van Lieshout, Yannis Kyriakides.
LET OP: Gratis toegang tot deze avond voor wie nu of tijdens de avond het lijvige tijdschrift Terras #1 aanschaft (slechts 15 euro).
Dick Raaijmakers
Stichting Perdu en tijdschrift Terras organiseren op 18 mei een multidisciplinaire avond rondom het legendarische essay De kunst van het machine lezen (1978) van Dick Raaijmakers. In dit essay worden verschillende aspecten van de machine in woord en beeld geanalyseerd in een poging de ideologische veronderstellingen die aan het vervaardigen en gebruiken van machines ten grondslag liggen zichtbaar te maken.
Dick Raaijmakers (1930) is componist, theatermaker en theoreticus en staat bekend als pionier op het gebied van elektronische muziek. Daarnaast realiseerde hij talrijke muziektheaterstukken en theoretische publicaties. Hij combineert disciplines als beeldende kunst, film, literatuur en theater met de wereld van de muziek.
Op deze avond reageren kunstenaars en essayisten elk vanuit hun discipline op delen van het essay van Raaijmakers. Ze kiezen een specifieke passage, zoals ‘automaat’, ‘kontakt’, ‘netwerk’, ‘aarde’ en plaatsen hier hun eigen werk naast.
Deelnemers:
* Annelies Doom (1974) is beeldend kunstenaar. Zij studeerde af aan de Gerrit Rietveldacademie in 2008. Ze zal op deze avond een glimp laten zien van haar nieuwe project Please do not touch: Even clean hands can cause damage geïnspireerd op een publieke notitie die ze van de muren plukte in het Tate Modern. Voor meer informatie zie www.anneliesdoom.com
* Arjan Brentjes (1971) is beeldend kunstenaar en filmmaker. Voor meer informatie zie: www.arjanbrentjes.nl
* Astrid Lampe (1955) is dichter, toneelspeler en regisseur. Ze won o.a. de Ida Gerhardt Poëzieprijs, voor Spuit je ralkleur (2005). Haar meest recente bundels zijn PARK SLOPE (2008) en LIL(zucht) (2010). Voor meer informatie zie www.astridlampe.nl
* Bette Adriaanse (1984) is schrijfster en beeldend kunstenaar. Ze studeerde aan de afdeling Beeld en Taal van de Gerrit Rietveldacademie, en volgde een Master in Creative Writing aan de Universiteit van Oxford. Bette schrijft verhalen en fabels, en maakt kamergrote tekeningen en installaties. Voor meer informatie zie: www.betteadriaanse.nl
* Dante Boon (1973) is pianist en componist.
* Femke Schaap (1972) is beeldend kunstenaar. Zij zal op deze avond een installatie met film tonen. Voor meer informatie zie: www.femkeschaap.nl
* Kees de Haan (1990) studeerde aan de TU Delft, de Design Academy, en aan de Gerrit Rietveldacademie. Hij woont in Eindhoven en werkt daar als schoonmaker. Raaijmakers noemt in zijn essay poetsen “een vorm van geperverteerde arbeid”.
* Lotje van Lieshout (1980) is filmmaker. Ze studeerde in 2005 af aan de Gerrit Rietveldacademie met de film A World of Make-Believe. In 2007 maakte ze in samenwerking met verschillende dichters de film Hotel zonder Dieren. Haar studie aan het Sandberg Instituut sloot ze af met de zes korte films die samen het werk Kapitein vormen, waarin door middel van zorgvuldig vormgegeven decors een spel gespeeld wordt met ‘echt’ en ‘onecht’.
* Yannis Kyriakides (1969) is componist en geluidskunstenaar. Recente geluidsinstallaties van hem werden getoond in het Nederlands paviljoen op de Biënnale van Venetië 2011. Voor meer informatie zie www.kyriakides.com
Organisatoren:
* Perdu is een literaire stichting die aandacht besteedt aan nieuwe ontwikkelingen in proza en poëzie. In Theater Perdu (Kloveniersburgwal 86, Amsterdam) worden wekelijks avonden over poëzie georganiseerd. Perdu won onlangs de driejaarlijkse G.H. ’s-Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten, toegekend door de Jan Campert-stichting. Voor meer informatie zie www.perdu.nl
* Terras is een tijdschrift voor literatuur met zowel een digitale als een papieren verschijningsvorm. Terras plaatste dit voorjaar de oproep te reageren op De kunst van het machine lezen van Dick Raaijmakers. Dit project vloeide voort uit de papieren editie van Terras #1, die als thema gereedschap heeft en bijdragen bevat van o.a. Dirk van Weelden, Rokus Hofstede en H.H. ter Balkt. Voor meer informatie zie www.tijdschriftterras.nl
Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur.
Entree: 10 euro / 5 euro voor studenten, vrienden en stadspashouders.
Met: Antoine Beuger, Samuel Vriezen, Marcus Kaiser, Marc Kregting en Ernst van den Hemel.
Gedurende 2011 voerden Antoine Beuger, componist en uitgever van de componistengroep Wandelweiser te Düsseldorf, en dichter en componist Samuel Vriezen een correspondentie over en in muziek. Beurtelings legden zij elkaar iedere maand een vraag voor over hun kunstpraktijken waarop de ander een antwoord schreef. De vragen en antwoorden vergezelden zij iedere maand van een korte compositie. De composities werden eind 2011 in Düsseldorf uitgevoerd, door een trio bestaande uit Antoine Beuger (fluit), Samuel Vriezen (melodica/piano), en Marcus Kaiser (cello).
De brieven van Beuger en Vriezen, en de referenties aan de composities, werden opgenomen in het nieuwe nummer van tijdschrift nY. Opvallend aan het gesprek is de vertrouwelijke atmosfeer die eraan ten grondslag ligt die leidde tot een vruchtbare uitwisseling van zeer doordachte en tegelijk spontane ideeën en vragen over muziek - ideeën en vragen die kunstenaars uit andere disciplines ook voorgelegd zouden kunnen krijgen
De publicatie in nY vormde de aanleiding voor het tweeluik dat Perdu en nY op 11 en 12 mei organiseren. Op de avond in Perdu wordt het nummer van nY gepresenteerd. Er zullen een paar stukken klinken, en het gesprek in de correspondentie zal live worden voortgezet met twee nieuwe gesprekspartners uit een andere discipline, namelijk de poëzie en filosofie: een open gesprek, waarin iedere deelnemer één vraag op tafel zal leggen over muziek, spelen, luisteren, denken, schrijven, of iets anders. De avond wordt gevolgd door een middag in het Pianolamuseum waarop de composities in Amsterdam uitgevoerd worden.
Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur.
Reserveren kan via het formulier op de website van Perdu. Klik hier om doorgelinkt te worden en scroll vervolgens een stukje naar beneden.
Rainer Werner Fassbinder - Het vuil, de stad en de dood (1975) Vertaling: Gerrit Bussink
Met Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Christiaan den Dulk, Zoscha van Erkel, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Bram Huijten, Martijn Kerkmeijer, Jaïr Stranders, Mariana Aparicio Torres, Saar Vandenberghe, Paul van Veen en Loek Zonneveld.
Dertig jaar na de dood van R.W. Fassbinder en vijfentwintig jaar na de geruchtmakende affaire rondom dit toneelstuk, lezen Barbaren & Co de tekst Het vuil, de stad en de dood. Roma B. is de dochter van de ex-nazi Müller. Ze ontmoet A. 'die de Rijke Jood wordt genoemd', een man die smerige zaken doet in onroerend goed in een naoorlogse Duitse metropool. De overheid in die stad knijpt een oogje toe: A. is een jood, een jood pakt men niet aan. Hij huurt de hoer Roma B. in om wraak te nemen op Müller, de ex- nazi-zonder-spijt, die door A. verantwoordelijk wordt gesteld voor de dood van zijn ouders, iets wat Müller niet ontkent. A. 'die de Rijke Jood wordt genoemd' bekommert zich steeds meer om het lot van Roma B. en uiteindelijk helpt hij haar aan een genadig einde, een moord die wordt toegedekt. De twee contrasterende vormen van antisemitisme die in het stuk voorkomen werden indertijd dermate schokkend bevonden, dat een uitvoering van het toneelstuk in resp. Duitsland (1986) en Nederland (1987) werd verhinderd. Barbaren & Co is een toneelformatie die tien jaar geleden is begonnen met het in Amsterdam lezen van theaterteksten na de jaarlijkse Dodenherdenking.
Aanvang 21:00 uur; zaal open 20:30 uur.
Mevrouw van Gelder
-
Van het echtpaar Van Gelder wist ik weinig meer dan dat ze allebei Oude
Talen doceerden. Jan van Gelder had onder meer een vrije vertaling van de
Odysse...
Nederland in de 21ste eeuw
-
Over De wereld in jezelf van Nina Polak en Joost De Vries. De Nederlandse
en Vlaamse literatuur van de 21ste eeuw in 60 essays Volgens de ondertitel
presen...