maandag 17 mei 2010

21 mei 2010: Het beeld is onverfilmbaar - Kafka en film

Met Niels Bokhove, Stan Lapinski en Peter Verstraten.

"Im Kino gewesen. Geweint," schreef Franz Kafka in 1913. De Tsjechisch-Duitse schrijver was een fervent bioscoopganger en in zijn dagboeken en brieven doet hij enthousiast verslag van zijn ervaringen in het donker. In hoeverre dragen zijn verhalen en romans de sporen van deze fascinatie? In Perdu onderzoeken we op deze avond de verhouding tussen Kafka en film.

Het werk van Kafka is voor filmmakers een grote inspiratiebron geweest, maar of één van hen ooit een geslaagde verfilming maakte? Van zijn mislukte pogingen om Amerika te verfilmen doet Fellini verslag in zijn autobiografische Intervista. Welles maakte een omstreden verflming van Der Prozess. En Soderbergh noemde zijn werk ‘onverfilmbaar’ – waarna hij zich op Kafka’s biografie stortte.

Deze weerbarstigheid is vreemd. Kafka’s verhalen worden vaak geroemd omdat ze zo beeldend zouden zijn. Kafka noemde zichzelf een 'Augenmensch', en voordat hij zich op het schrijven stortte, droomde hij van een carrière als beeldend kunstenaar. Niels Bokhove, een van de oprichters van de Nederlandse Franz Kafka-kring, vertelt over deze beeldende aspecten van zijn werk. Van hem verscheen in 2006 het boek Einmal ein grosser Zeichner, Franz Kafka als bildender Künstler.

Tijdens de avond is een compilatie te zien van scènes uit diverse Kafka-verfilmingen. In hoeverre doen ze recht aan het origineel? Hoe verhouden film en literatuur zich in bredere zin tot elkaar? En wat was de invloed van Kafka op film? Zoals David Lynch het uitdrukte: "the only artist I felt could be my brother was Kafka."

Aanvang 20:30; zaal open 20:00
Als u zich afvraagt welke rol de twee andere sprekers op deze avond zullen hebben kunt u misschien het beste naar Perdu gaan voor het antwoord. Reserveren kan via het formulier op de Perdu-website. U wordt er heen geleid als u klikt op het volgende woord.

1 opmerking:

Matthijs Ponte zei

zie ook het gesprek van Niels Bokhove, vanavond te gast in perdu met Maarten Westerveen in De avonden.

http://www.vpro.nl/programma/deavonden/afleveringen/43257585/items/43494867/