zaterdag 28 januari 2012

3 februari 2012: Kijken zonder zien - over het manipuleren van foto's

Met Gie van den Berghe, Christophe Van Gerrewey e.a.


In het recent verschenen Kijken zonder zien schrijft Gie van den Berghe over vijftien historische, overbekende foto’s. Wat is daar nog over te vertellen? Ontzettend veel, zo laat Van den Berghe zien.

Juist die iconische foto’s zijn namelijk vaak (opzettelijk of per ongeluk) gemanipuleerd. Ze zijn versneden, er is in geknoeid of ze zijn van verkeerde onderschriften voorzien. Bij nadere inspectie blijken die eenduidige, stukgereproduceerde beelden ineens helemaal niet zo eenduidig, of verbeelden ze iets heel anders dan we aanvankelijk dachten. Behalve een interessant onderzoek naar de achtergronden van historisch beelden, is Kijken zonder zien vooral een impliciete oproep om kritisch te kijken.

Naar aanleiding van Kijken zonder zien organiseert Perdu een avond over omgaan met historische foto’s. Gie van den Berghe houdt een lezing gebaseerd op zijn boek, met enkele fascinerende verhalen achter historische foto’s. Christophe Van Gerrewey gaat in op een bijzonder geval van fotomanipulatie in de roman Slow Man van Coetzee.

Gie van den Berghe (Gent, 1945) is autodidact en freelance wetenschapper. Hij ging op zijn drieëndertigste studeren, werd aan de Universiteit Gent licentiaat en doctor in de moraalwetenschap met een studie over de nazi-kampen die hij herwerkte tot Met de dood voor ogen (Antwerpen, 1987). Het werk van Gie van den Berghe werd bekroond met geschiedkundige en andere prijzen, onder meer de Arkprijs voor het Vrije Woord.

Christophe Van Gerrewey (1982) studeerde architectuur aan de Universiteit Gent en literatuurwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is als FWO-aspirant aan de Vakgroep Architectuur & Stedenbouw van de Universiteit Gent verbonden. Hij publiceerde over architectuur, literatuur, podiumkunst en beeldende kunsten in tijdschriften zoals DWB, De Witte Raaf, Etcetera, Ons Erfdeel, A+, OASE, NRC Handelsblad, Streven, Rekto:Verso, De Architect en Metropolis M.

Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur
Reserveren kan door een mail te sturen naar perdu@perdu.nl o.v.v 'kijken zonder zien'.

maandag 23 januari 2012

Jan Campert Prijzen: Juryrapport, dankwoord en essay

G.H. 's-Gravesande
Het juryrapport en dankwoord, als ook het essay van Erik Lindner, alles naar aanleiding van de uitreiking van de G.H. 's-Gravesande-prijs aan Stichting Perdu op zondag 22 januari, zijn nu na te lezen op de website van Perdu.

maandag 2 januari 2012

27 januari: Verse Beats in The sugar factory


Internationaal programma met dichters, slammers en freestyle mc’s Bekendmaking nieuwe stadsdichter van Amsterdam

Sugar Factory | Lijnbaansgracht 238, Amsterdam | Entree: € 9,- (studenten: € 7,50) | Tijd: 20.00 – 00:00 uur

Met: afscheid F. Starik / bekendmaking nieuwe stadsdichter | mc’s Robian & Surya | Wilfried N’Sondé | Ellen Deckwitz | Tsjêbbe Hettinga | Mahdi Nuffari | Lennard van Rij | T. Martinus | Tjitse Hofman | Dan Hassler-Forest | Francis van Broekhuizen | dj Clean Cut | Hosts: JNM & Surya.

De Literaire Podia Amsterdam en GRAP presenteren in de Sugar Factory Verse Beats 2.0: een internationaal programma met poëzie, spoken word, freestyle, comics en muziek. Die avond brengen dichters, slammers, mc’s & musici uit verschillende Europese landen een gevarieerd programma. Er is ruimte voor cross-overs en verbale confrontaties. Speciale gast is de dichter F. Starik die deze avond afscheid neemt als stadsdichter van Amsterdam. Burgemeester Eberhard van der Laan maakt bekend wie hem als stadsdichter zal opvolgen.

Verse Beats 2.0 is meer dan alleen spoken word en muziek; er is ook een rol weggelegd voor de visuele kunst. Zo brengt sopraan Francis van Broekhuizen Stripsody van Berberian, waarbij door de vj de stripmuziek wordt getoond en gaat Dan Hassler-Forest in op strips als vorm van literatuur. De uit Berlijn afkomstige Wilfried N’Sondé presenteert samen met zijn broer, de musicus Serge N’Sondé poetryslam in het Frans en Duits, Tsjêbbe Hettinga draagt voor in het Fries en Mahdi Nuffari brengt zijn werk in het Arabisch. De vertaalde teksten worden door een vj op scherm geprojecteerd. Verder zijn er wervelende optredens van Ellen Deckwitz, Tjitse Hofman, Lennard van Rij en T. Martinus. Freestyle mc’s Surya en Robian reageren al rappend op de voordrachten. De beats komen van dj Clean Cut. De avond wordt afgesloten door B-Movie Orchestra. Het elf man koppige orkest speelt –ondersteund door B-filmbeelden- muziek uit de zestiger jaren. De presentatie is in handen van JNM en Surya.

Verse Beats 2.0 is een initiatief van SLAA, GRAP, School der Poëzie, Sugar Factory, Goethe-Institut, Maison Descartes, OBA, El Hizjra, Feest der Poëzie, Perdu, John Adams Institute, AIDA, British Council, Ons Suriname, Castrum Peregrini en wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds en Stadsdeel Centrum van de Gemeente Amsterdam.

Perdu 2-8 januari gesloten


Van 2-7 januari is de boekhandel van Perdu gesloten i.v.m. balanswerkzaamheden. Vanaf maandag 9 januari bent u weer van harte welkom. Het Avondenprogramma vangt weer aan op gedichtendag, 26 januari, met de jaarlijkse 30+30 Dichtersmarathon. De avond daarna organiseert Perdu in samenwerking met de Literaire Podia Amsterdam het programma Verse Beats 2.0 in The Sugar Factory.